Managerul Spitalului de Oftalmologie din București, Monica Pop, este urmărită penal de procurorii DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu și conflict de interese pentru că a încheiat patru acte adiționale la un contract de închiriere cu o firmă.

update Medicul a reacționat, în direct la Antena 3, în legătură cu decizia DNA.

Aceasta l-a acuzat pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu că ar fi în spatele dosarului instrumentat de către procurorii anticorupție.

"Este o răzbunare a fostului ministru Vlad Voiculescu. Le-a indicat să găsească ceva împotriva mea celor de la Corpul de Control. Nu e niciun fel de abuz. Am rezoluția ANI că nu e niciun conflict de interese. Este hârtia de la ANI care demonstrează tot. Nu e niciun abuz în serviciu. Sunt spații în spital închiriate pentru optică medicală. Întotdeauna am ținut cont de prețul zonei perceput de primăria de sector. Primăria ne-a cumpărat un generator. mereu au fost alături de noi din punct de vedere material. Unul din spațiile de acolo e cesionat de primărie către o firmă. Nu are nicio legătură cu noi. Ei iau de bun ce spune orice reclamagiu de profesie. Nu am niciun fel de emoție. Nu e corect ceea ce se întâmplă. O să demonstrăm că nu e așa. Nu le-a convenit niciodată că un spital nu merge bine", a afirmat Monica Pop.

+++

Potrivit procurorilor, Monica Pop, manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București, a încheiat, în 13 iunie 2003, 25 octombrie 2007, 1 decembrie 2007 și 29 noiembrie 2012, cu încălcarea legislației primare, patru acte adiționale la un contract de închiriere ce fusese încheiat anterior cu o societate comercială.

"Prelungirea contractului de închiriere s-a făcut nelegal, deoarece, pentru respectarea prevederilor din Legea 213/1998 raportat la HG 1069/2002, exista obligația legală ca, începând cu anul 2003, închirierea spațiilor din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București să fie efectuată de către Administrația Fondului Imobiliar al Unităților Sanitare Publice - Sector 1 și ulterior de către Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice din cadrul Consiliului Local Sector 1 București, iar sumele de bani încasate cu titlu de chirie să revină fie Primăriei Sectorului 1 (administrator), fie Primăriei municipiului București (proprietar)", anunță procurorii într-un comunicat.

Anchetatorii anticorupție mai spun că, deși Consiliul Local Sector 1 a stabilit un cuantum minim al chiriei pentru închirierea de spații pentru servicii medicale și alte activități decât cele medicale (alimentație publică) aflate în administrarea Administrației Fondului Imobiliar al Unităților Sanitare Publice – Sector 1, în cazul de față, chiria stabilită prin cele patru acte adiționale a fost sub acel prag minim.

"Prin aceasta, a fost cauzată o pagubă bugetului Primăriei Municipiului București și/sau bugetului Primăriei Sectorului 1 București în valoare de aproximativ 24.478 euro și, corelativ, a fost creat un folos de aceeași valoare societății comerciale care a închiriat spațiul în incinta spitalului", transmite DNA în ordonanța de începere a urmăririi penale.

Pe lângă abuz în serviciu, Monica Pop mai este acuzată și de conflict de interese, deoarece la data 28 noiembrie 2012, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București și în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a participat, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Oftalmologie, la luarea unei decizii privind încheierea unuia dintre actele adiționale la contractul de închiriere, decizie prin care s-a obținut, în mod direct, un folos patrimonial pentru o societate comercială cu care suspecta s-a aflat în raporturi de muncă.

"Astfel, în perioada 01.03.2007-14.01.2011, aceasta a fost angajată cu contract de muncă cu normă parțială la respectiva societate comercială. Fiind vorba de o perioadă de cinci ani ce precede data încheierii documentului, sunt întrunite condițiile care definesc conflictul de interes", susțin procurorii.

Ministerul Sănătății a sesizat procurorii DNA, în iulie 2016, în urma unor verificări făcute de Corpul de Control, pentru posibile fapte penale privind contracte încheiate de Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București cu mai multe firme. Printre acesta s-au numărat închirierea unor spații pentru un bufet, un atelier de reparații optică medical și pentru înființarea unei farmacii.

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a făcut verificările după ce jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au scris, la începutul lunii iunie 2016, că Monica Pop a închiriat unei firmei care vindea atât mâncare, cât și rame de ochelari, lentile și cristaline pentru bolnavi, un spațiu în spital și a prelungit contractul de patru ori de atunci, iar, în schimb, firma a angajat-o, timp de patru ani.