Patru dintre cei propuși miniștri în guvernul Grindeanu au dat declarații în calitate de martor în dosare penale, în timp ce unul este chiar protagonistul unui astfel de dosar.

Afacerile penale nu le sunt străine unora dintre miniștrii propuși în guvernul Grindeanu. Teodor Meleșcanu (ministru la Externe) a dat declarații în calitate de martor în două dosare, Sevil Shhaideh (vicepremier, ministrul Dezvoltării), tot martor, într-un dosar privind scurgeri de informații din DNA, iar Ana Birchall (ministru delegat Afaceri Europene) a fost audiată ca martor în dosarul Ponta-Ghiță-Blair.

Florin Iordache, viitorul ministru al Justiției, a dat declarații în dosarul lui Mihail Vlasov, fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie.

Singura persoană trimisă în judecată din lista membrilor guvernului Grindeanu este Olguța Vasilescu (ministrul Muncii).

Teodor Meleșcanu, martor în două dosare penale

Fostul director al Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu a fost audiat ca martor în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, privind scurgeri de informații.

Teodor Meleșcanu a declarat în fața judecătorilor că Horea Uioreanu nu i-a cerut să o transfere pe Anca Albu de la SRI la SIE și nu își aduce aminte să o fi primit pe aceasta în audiență.

„În principiu, există posibilitatea transferului între instituțiile de forță. Nu ne împiedică nimic. Dar practica curentă este de a nu transfera oameni din SRI în SIE. Cred că nu a existat un astfel de transfer pe perioada în care am fost la conducerea SIE”, a declarat Meleșcanu.

Același Teodor Meleșcanu a fost audiat și la DNA într-un dosar deschis generalului care l-a acuzat pe Gabriel Oprea de plagiat.

Dosarul privește fapte de pe vremea când Meleșcanu ocupa funcția de ministru al Apărării. În dosar era cercetat generalul Ioan Sîrbu, fost șef al Direcției medicale a Armatei, suspectat de abuz în serviciu.

Referitor la acuzațiile aduse generalului Sîrbu, Teodor Meleșcanu a precizat că el personal nu este implicat și nici nu l-a numit el în funcție.

„Nu eu l-am numit în funcție, cred că era acolo. E dosar de urmărire in rem în legătură cu posibile infracțiuni”, a declarat fostul ministru al Apărării.

Ana Birchall, în dosarul Ponta-Ghiță-Blair

Deputatul Ana Birchall a fost audiată la DNA Ploiești ca martor în dosarul în care fostul premier Victor Ponta este acuzat că a primit 220.000 de euro pentru a-i asigura lui Sebastian Ghiță un loc eligibil la alegerile din 2012.

Într-o postare pe Facebook, Ana Birchall scria că a fost doar „persoana care a mijlocit dialogul inițial și schimbul de contacte”, dar că nu s-a implicat în „aspecte de natură financiară”, având în vedere că „în calitate de secretar internațional al PSD era o obligație profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitați de marcă de peste hotare”.

„Mi s-a transmis foarte limpede faptul că dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar încurajează gazdele să sprijine o acțiune caritabilă indicată de domnia sa. Neavând legitimitatea și calitatea juridică să mă implic în aspectele de natură financiară am transmis fundației organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuția mea oprindu-se aici”, explica Ana Birchall.

Florin Iordache, martor în dosarul „nobilului” Vlasov

Florin Iordache figurează pe lista inițiatorilor unui proiect de lege prin care Mihail Vlasov (fost președintel al Camerei de Comerț și Industrie) încerca să pună mâna pe Registrul Comerțului.

Procurorii susțin că Vlasov a apelat la mai mulți parlamentari care să-i susțină proiectul, iar unuia i-a promis că îl va numi în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

„Îl cunosc pe Mihail Vlasov de aproximativ nouă ani, am fost colegi în Parlament, am fost colegi chiar în Comisia Juridică. În 2008 am devenit arbitru, sunt arbitru din 2008. Nu știu dacă atunci era președinte Mihail Vlasov. Depunerea candidaturii se făcea după o procedură standard, nu avea Vlasov nicio implicare în a susține candidatura mea. Îi cunosc și pe ceilalți inițiatori ai proiectului: Alina Gorghiu, Marko Attila, Mircea Grosaru și încă cineva de la Senat. Era important să intre în dezbatere, să vedem punctele de vedere ale ministerului, consiliului legislativ, ONG-uri. Dar neavând avize favorabile nu l-am mai susținut. Dar era important să existe o dezbatere pe acesta”, le-a declarat Florin Iordache magistraților, la acel moment parlamentarul fiind președintele Camerei Deputaților.

Sevil Shhaideh, martoră la scurgerile de informații secrete din DNA privind dosarul Tel Drum

Sevil Shhaideh este martor în dosarul de corupție privind scoaterea de informații/documente clasificate secret de stat din DNA referitoare la firma Tel Drum. Dezvăluirea a fost făcută de jurnalista Sorina Matei pe blogul său în 2015. Anchetatorii susțin că acele documente ar fi trebuit să intre în posesia lui Liviu Dragnea, prin intermediul lui Valentin Preda, un alt apropiat de-al său.

Nouă persoane au fost trimise în judecată în acest dosar, care îi vizează în principal pe Emil Manolachi, ofițerul de poliție judiciară (dat afară din DNA ulterior), care a recunoscut faptele și care a fotografiat cu un aparat, scos din DNA și înmânat informațiile referitoare la firma Tel Drum apropiatului lui Liviu Dragnea și pe Valentin Preda.

De altfel, Preda a fost prins pe 19 februarie 2012 de procurori în timp ce avea documentele la el și urma să intre în ministerul Dezvoltării, condus la acel moment de Liviu Dragnea. De precizat că Liviu Dragnea a fost asociat în firma Tel Drum.

Olguța Vasilescu inculpată într-un dosar de corupție

Olguța Vasilescu este singura din lista viitorilor miniștri care este deja trimisă în judecată pentru fapte de corupție. Ea este acuzată de patru infracțiuni de luare de mită, două fapte de „folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite” și două fapte de spălarea banilor.

Conform procurorilor, „în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic (PSD - n.r.)”.

Una dintre donații a fost 25.000 de euro de la un om de afaceri, banii fiind destinați achitării facturilor pentru concertul susținut de Goran Bregovic, plus încă 25.000 euro, a căror proveniență nu a fost stabilită de către procurori.

„În același context și în aceeași calitate, și-a folosit influența în scopul obținerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conținând imaginea candidatului Olguța Vasilescu și sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro. Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoționale”, arată procurorii în rechizitoriu.

DNA mai precizează că, în anul 2014, Olguța Vasilescu a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit aproape 570.000 de lei.

„Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Olguța Vasilescu în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor”.

Trebuie spus că precedentul guvern politic, condus de Victor Ponta, a avut doi miniștri care au primit condamnări chiar în timp ce se aflau în funcție.

În 2013, Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor, a demisonat din funcție după ce a primit o pedeapsă de 5 ani în dosarul „Transformatorul”. În acest moment, Fenechiu se află în penitenciar.

Și Liviu Dragnea a fost condamnat, în 2015, în timp ce era ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Pedeapsa de atunci nu era definitivă, dar acesta a demisionat din funcția de ministru după decizia judecătorilor. În prezent, Liviu Dragnea este președintele PSD și cel care a creat guvernul Grindeanu.