Documentele sunt în curs de analiză la nivelul direcției de specialitate, în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile, urmând a fi definitivată cererea de extrădare, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

Acest lucru presupune ”analizarea corespondenței întregii documentații cu cerințele prevăzute de instrumentul internațional aplicabil (Convenția Europeană de extrădare – Paris 13 dec. 1957), cu legea română incidentă (Legea nr. 302/2004, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare), precum și cu exigențelor autorităților sârbe care au solicitat, între altele,  traducerea documentelor în limba sârbă”, se arată în comunicat.

Respectând termenele legale, ”după finalizarea traducerilor care însumează un număr considerabil de pagini, cererea de extrădare și documentele însoțitoare vor fi transmise autorităților competente din Republica Serbia”, mai precizează Ministerul Justiției.

În cursul dimineții, premierul Sorin Grindeanu a precizat că ministrul Justiției ș-a asigurat că toate lucrurile se desfășoară conform procedurilor, astfel încât extrădarea fostului deputat PSD să fie făcută conform acestora.

Autoritățile sârbe au anunțat, luni, Poliția Română că Sebastian Ghiță a fost arestat în Republica Sârbă, pe 14 aprilie, pe o perioadă de 18 zile, în vederea extrădării. Mesajul a fost transmis prin intermediul Interpol abia pe 17 aprilie, din cauza  - potrivit Poliției Române - unor probleme tehnice apărute în sistemul Interpol Belgrad.

Poliția Română a precizat că a desfășurat toate aceste activități sub coordonarea procurorului de caz chiar și în noaptea în care fostul deputat a fost reținut la Belgrad și că a respectat normele legale în astfel de situații.