Tudorel Toader a dezvăluit că la Ministerul Justiției se pregătește o ordonanță de urgență pentru se putea redeschide dosarele celor care au sentimentul că au fost condamnați în baza „protocoalelor secrete” și a „interceptărilor nelegale”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri seara, la Antena 3, că va propune în Guvern adoptarea unei ordonanțe de urgență, care să dea posibilitatea celor care au fost condamnați "pe nedrept", în baza protocoalelor secrete sau a unor interceptări nelegale, să solicite unui judecător revizuirea sentinței.

„Voi propune doamnei prim-ministru și Guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență, care să modifice revizuirea instituției de reformare a unei hotărâri definitive, în baza art. 453 din procedura penală. Ce înseamnă? Să-i dea celui care are sentimentul că-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe bază de interceptări sau protocoale, să facă o procedură de admisibilitate și, dacă nu este vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge și rămâne hotărârea cum a fost. Dacă este vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire și să o pună pe circuit pe procedura de reformare. Noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reformare a unor posibile hotărâri netemeinice pronunțate pe interceptări, pe protocoale, este nedrept să execute pedeapsa. Pe de altă parte, să-i dăm încredere românului condamnat sau necondamnat că justiția se înfăptuiește așa cum cere Constituția", a spus Toader, citat de Agerpres.

Tudorel Toader a explicat că cineva care a fost condamnat definitiv, pe baza unui protocol sau interceptări nelegale, are șansa ca dosarul să fie văzut de un judecător pentru a spune dacă procesul său poate fi revizuit.

„OUG va dispune posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente. Judecător care să spună: 'da, admite și trimite cauza spre rejudecare', judecător care să spună: 'nu, nu e vorba de interceptări nelegale, protocoale, se respinge'”, a adăugat Toader.

Întrebat ce înseamnă "interceptările nelegale", Toader a spus: „Interceptări făcute de SRI și folosite de procuror în fapte de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională”.

El a explicat că va propune această ordonanță de urgență în scurt timp, „după ce se termină concediile”.