Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat joi că Guvernul nu poate desființa ”peste noapte” Secția de investigare a infracțiunilor din justiție. Discuțiile pe această temă ar urma să înceapă anul viitor în Parlament.

UPDATE

La începutul ședinței de Guvern, Ludovic Orban a spus că vrea "să spulbere orice îndoială" după declarațiile ministrului justiției privind recursul compensatoriu, explicând că proiectul de abrogare a legii recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat se află printre măsurile urgente prevăzute în programul de guvernare.

+++

"Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar și de consens politic. După părerea mea este nevoie de o dezbatere în cadrul sistemului judiciar și apoi dacă este posibil de un consens politic în parlament, repet, dacă este posibil”, a spus, într-o conferință de presă, Cătălin Predoiu, adăugând că ​Discuțiile asupra secției speciale vor începe anul viitor în Parlament. 

De la preluarea mandatului, Cătălin Predoiu nu a interacționat cu Secția Specială și nu a cerut o statistică a dosarelor deschise, pentru a nu se considera că face presiuni asupra procurorilor din această instituție.â

”Subiectul SIIJ îl discut acum cu CSM. Sunt nemulțumit de Secția Specială pentru că am avut raportul de țară și activitatea de până acum. A deschis un dosar unui demnitar care avea imunitate europeană”, a precizat ministrul.

”Vreau să iau pulsul sistemului judiciar. Am dreptul și obligatia sa stiu ce se întâmplă în sistemul judiciar", a declarat Predoiu, referindu-se la faptul că a întrebat instanțele și parchetele din țară dacă această secție ar trebui desființată sau nu.

Pe 11 noiembrie, Cătălin Predoiu a avut luni o întâlnire cu Bogdan Licu, procurorul general interimar, și Călin Nistor, procurorul-șef interimar al DNA, pe tema statisticilor judiciare deținute de cele două instituții privind dosarele de corupție în care au fost implicați magistrați, instrumentate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), respectiv DNA.

”În calitate de Ministru al Justiției, voi analiza statisticile pe care le-am solicitat de la PICCJ și DNA privind numărul  dosarelor instrumentate de SIIJ, respectiv DNA, în care au fost implicați magistrați. Orice document de politici publice pe care ministerul l-ar putea emite în perioada următoare, va fi fundamentat pe baza unei analize riguroase a situației reale din teren. Ministerul Justiției își va fundamenta toate deciziile de politică publică, inclusiv cele privind politica penală dar și inițiativele legislative, pe baza datelor și cifrelor concrete, fără să fie influențat de percepțiile publice vehiculate pe o temă sau alta”, a declarat Cătălin Predoiu, la finalul întâlnirii, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

În conferința de presă, Predoiu s-a referit și la cazul Adina Florea, precizând că a ”invitat” CSM să amâne votul privind numirea ei la șefia SIIJ. Dacă se va ajunge totuși la acest lucru, ministrul va fi împotrivă: "Oricum, trebuie cel puțin regândită competența, dacă nu și alte lucruri. Deocamdată lucrurile nu sunt în regulă acolo nici cum au fost gândite, nici cum funcționează”.

De asemenea, ministrul Predoiu a precizat că Guvernul Orban nu va abroga prin OUG recursul compensatoriu, deoarece și-a asumat în negocierile cu alte partide să nu dea ordonanțe de urgență în justiție. El a mai explicat că legea recursului compensatoriu nu poate fi abrogată întrucât vor urma condamnări de la CEDO, nu pot fi construite rapid pentenciare noi, iar legea penală mai favorabilă oricum li se va aplica infractorilor.

Pe 23 august, Cătălin Predoiu avea o poziție total diferită. Într-o postare pe Facebook, el îi spunea ministrului justiției de la acel moment, Ana Birchall, că se impune abrogată de urgență legea recursului compensatoriu, ”iresponsabil promovată de fostul ministru Toader și vinovat promovată de majoritatea PSD”: ”Această lege este un pericol public continuu”.