Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a fost trimis în judecată de DNA pentru că și-ar fi însușit banii de subvenții pentru partid. Drăghici a utilizat banii trimiși PSD de Autoritatea Electorală pentru a-și cumpăra un imobil, susțin procurorii.

Procurorii DNA susțin că, în perioada 15.02.2018-11.06.2018, Mircea Drăghici, care, ca trezorier, avea atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești PSD, a utilizat suma de 380.000 de euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera din Voluntari.

„Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, după declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor către PSD, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.

Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al PSD, Mircea Drăghici ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 de lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Procurorii spun că în 10 iulie 2017, PSD, prin trezorier, a cumpărat autoturismul Mercedes, iar după numai câteva zile mașina ar fi fost vândută unei persoane din familia lui Mircea Drăghici, însă contravaloarea nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia în 23 august 2018.

PSD a ales ca, în urma propriilor analize, să își exprime poziția procesuală cu privire la constituirea de parte civilă până la începerea cercetării judecătorești în cauză, precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În ceea ce îl privește pe Daniel Barbu, președintele AEP la momentul comiterii acestor fapte, urmărit penal în același dosar, DNA precizează că a fost dispusă disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar și continuarea cercetărilor. De asemenea, aceeași soluție a mai fost dispusă și față de alte persoane și infracțiuni.

Daniel Barbu a fost pus sub urmărire penală de DNA în 24 aprilie, fiind acuzat că în perioada în care a fost șef al AEP nu a urmărit destinația subvențiilor acordate partidelor politice și că, mai mult, a stopat controalele care se aflau în curs.

În replică, Daniel Barbu a susținut că nu a dat dispoziții nici pentru începerea, nici pentru încetarea verificărilor veniturilor și chetuielilor partidelor.

În 18 februarie, Daniel Barbu a demisionat din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, pentru a candida din partea ALDE la alegerile europarlamentare din 26 mai. Formațiunea nu a trecut însă pragul electoral.