Judecătorii de la Curtea de Apel București au încetat procesul penal împotriva fostului primar al Sectorului 2 al Capitalei, acuzat de fapte de corupție. Judecătorii au decis confiscarea specială a 1,8 milioane de euro.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au amânat de trei ori pronunțarea unei hotărâri în dosarul lui Neculai Onțanu, iar joi au decis încetarea procesului penal deoarece fapta de luare de mită s-a prescris.

Judecătorii i-au condamnat, totuși, pe Loredana și Aurel Radu la câte 3 ani cu suspendare pentru spălare de bani. Tot pentru ei, CAB a a încetat procesul pentru acuzațiile de complicitate la luare de mită, tot din cauza prescripție.

Magistrații de la Curtea de Apel au decis, însă, confiscarea specială a 1,4 milioane de euro de la Radu Aurel și 400.000 de euro de la Loredana Radu, nepoata fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Conform procurorilor, Neculai Onțanu, în perioada 2006 - 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, care avea drepturi asupra terenurilor deținute de fostul premier din perioada interbelică Take Ionescu, pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate pentru mai multe terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

„În aceeași perioadă, inculpatul Onțanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafață totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 - o zonă rezidențială) și care a fost transferată de denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpații Radu Loredana Claudia și Radu Aurel”, detaliază procurorii.

În contractele încheiate de denunțător cu Loredana Radu a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro) pentru cele două terenuri ce însumat acopereau suprafața de 1.500 de metri pătrați. Cu privire la modalitatea de plată, s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

„În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia”, mai spun procurorii.

DNA susține că, pentru a ascunde originea infracțională a bunului și identitatea beneficiarului final al mitei, pe 17 decembrie 2008, Loredana Radu a vândut dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era și apropiat al primarului Onțanu Neculai, în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului.

Este vorba despre fostul vicepremier Gabriel Oprea, cel care intenționa să ridice o construcție aici.

1,4 milioane de euro dăruite, dar DNA nu știe cui

În același timp, Aurel Radu a vândut dreptul de proprietate asupra terenului de 500 mp către un cumpărător de bună-credință cu suma de 1.400.000 euro „și a retras sumele astfel obținute în numerar, iar apoi le-a transferat în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până în acest moment”, recunosc procurorii anticorupție.

Secretarul Consiliului Local a cerut partea luiDNA l-a trimis în judecată și pe fostul secretar de CL, Toma Șutru care, tot pentru a facilita procedură de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denunțător, a pretins și primit de la acesta suma de două milioane de euro.

„Cei doi au convenit să mascheze mita sub forma unui contract de vânzare-cumpărare pentru un teren aparținând unei rude a inculpatului, situat într-o zonă periferică, cu regim de teren arabil și traversat de linii de înaltă tensiune, astfel încât nu era susceptibil pentru utilizări economice. Ulterior, suma a fost transferată într-un cont bancar controlat de inculpat care a realizat mai multe investiții în România și Spania pe numele altor persoane, cu scopul de a ascunde originea infracțională a banilor și identitatea beneficiarului real al folosului”, descriu procurorii mecanismul.