Procurorii DIICOT i-au cerut președintelui Klaus iohannis să respingă numirea lui Felix Bănilă la conducerea Direcției, dar acesta a spus că așteaptă decizia șefului statului și că nu poate face speculații.

„Nu e deontologic să comentez, eu sunt în acest moment doar o propunere. Legea este foarte clară referitor la pașii care trebuie urmați. Aștept decizia Președintelui României, nu pot să fac speculații”, a declarat procurorul Felix Bănilă pentru Ziarul de Bacău.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au decis luni, în Adunarea Generală, să îi trimită președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care să îi ceară să respingă propunerea ministrului Justiției de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT, potrivit unor surse din rândul procurorilor.

„Fiecare are dreptul la o opinie, fiecare poate fi pro sau contra mea. Din conflictul de idei se nasc și lucruri foarte bune și raționamente uneori corecte, alteori eronate. Eu le respect opinia colegilor mei, în același timp, am încredere în capacitatea domnului președinte de a pune în balanță toate argumentele pro și contra, să ia o decizie așa cum i-o conferă rolul său constituțional, în sensul de a mă numi sau de a nu mă numi”, a spus Felix Bănilă, într-o declarație pentru Mediafax.

Conform legii, procurorul-șef al DIICOT este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, iar numirea se face pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

În 11 iunie, ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT. Contracandidatul lui Felix Bănilă la concursul pentru ocuparea postului de procuror șef al DIICOT a fost actualul șef al Direcției, Daniel Horodniceanu.