Ministrul Justiției a anunțat niciunul dintre cei patru candidați pentru funcția de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție nu a fost demn de a fi propus pentru a conduce lupta anticorupție.

UPDATE 2 Principalele reacții politice în urma deciziei lui Tudorel Toader de a respinge toți candidații la șefia DNA:

Reacția PSD: „Eu cred că a luat o decizie profesionistă. De fapt, la începerea înscrierii la concurs a acestor candidați, am afirmat că ministrul Justiției refuză să dea un diagnostic și, dacă din acești candidați este unul care ar bănui că ar putea să treacă de criteriile comisiei sau nu, toată lumea a așteptat. În condițiile de față suntem doar curioși să vedem cine sunt cei care vor fi în următorul lot de candidați care își depun dosarele în aceată comisie”, a declarat Codrin Ștefănescu pentru News.ro.

Eugen Nicolicea (PSD): „Candidații, dacă ar fi fost atenți la ce a propus domnul ministru, ar fi reacționat propunând măsuri de îndreptare a situației semnalate de acesta. Se pare că nu au făcut acest lucru și au venit cu un plan de management cuprinzând măsuri generale, și nu măsuri directe și punctuale la aceste nereguli semnalate de către ministru, de aceea nu au fost aprobați”

Reacția PNL: „Decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a refuza desemnarea unui candidat pentru poziția de procuror-șef al DNA, arată abordarea politică în acest proces, în slujba PSD-ALDE, de sfidare a sistemului judiciar. Este inadmisibil ca dintre cei patru candidați care și-au manifestat dorința de a ocupa această poziție Tudorel Toader să decidă să nu facă nicio nominalizare. Îi solicităm ministrului Justiției să dea explicații publice și să prezinte criteriile care au stat la baza deciziei de respingere a tuturor candidaților. Este greu de înțeles cum niciunul dintre candidați nu a întrunit condițiile pentru a fi desemnat pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție. Ne întrebăm dacă nu cumva Tudorel Toader așteaptă candidatura unuia dintre cavalerii apocalipsei justiției din România, în persoana lui Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae sau Florin Iordache, și aplicarea principiului sovietic potrivit căruia ''reluăm procedura până iese cum vrem noi''”, se precizează într-un comunicat de presă al PNL.

Augustin Zegrean: „Toți acești concurenți, sau trei dintre ei, sunt din structuri de conducere ale DNA. Deci procurorul șef adjunct mă gândeam că îndeplinea condițiile pentru a fi acolo. Dacă ar fi să luăm în serios ce se întâmplă, ar trebui ca ei să fie demiși de acolo dacă niciunul dintre ei nu e în stare să îndeplinească funcția de procuror șef, nici cea de procuror șef adjunct nu poate să o îndeaplinească, pentru că sunt momente în care trebuie să-l înlocuiască pe procurorul șef. Nu vreau să intru în amănunte, e un fel de a mă juca, pentru că și Ministerul se joacă”, a declarat fostul președinte al CCR pentru Digi24.

Dan Barna (USR): „Este foarte greu să găsești un profil gen Viorica Dăncilă într-un termen scurt. Orice profil care are o carieră consistentă sau elemente credibile de competență e un profil nedezirabil pentru actuala majoritate. Vedem din componența Guvernului că despre asta e vorba. Nu e o surpriză că dl. Toader a respins toate cele patru candidaturi”, a spus Dan Barna la Digi24.

UPDATE 1 Ministerul Justiției a anunțat că o nouă procedură pentru selecția procurorilor pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție se va desfășura între 6 august - 6 septembrie. Candidații pot depune cereri de înscriere până în 24 august inclusiv.

***** Textul inițial

Ministrul Justiției a preferat să nu propună niciun procuror pentru funcția de șef la DNA, respingând toate patru candidaturile.

„În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv și transparent de evaluare a performanțelor manageriale. În urma desfășurării procedurii de selecție, vă aducem la cunoștință faptul că nu se va face o propunere de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție dintre candidații participanți, procedura urmând a fi reluată”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Pentru funcția de procuror șef al DNA s-au înscris patru candidați: Marius Iacob, Elena Grecu și Florentina Mirică, toți de la DNA, dar și Cristi Lazăr, de la Parchetul General.

De altfel, ministrul Justiției a spus anterior că există posibilitatea ca niciunul dintre candidați nu va fi propus pentru șefia DNA.

Funcția de șef la DNA este vacantă după ce președintele Klaus Iohannis a emis decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi, în urma unei decizii controversate a Curții Constituționale.