Cererea de sesizare a Inspecției Judiciare a fost formulată de judecătoarea Simona Marcu, care dorește să fie verificată comunicarea pe care a avut-o Augustin Lazăr în cazul OUG 13, cea care mutila legile penale.

UPDATE 17:20 Consiliul Superior al Magistraturii a decis prin vot că nu este cazul ca declarațiile procurorului general Augustin Lazăr referitoare la OUG 13. „A fost un test bun, s-a demonstrat că deciziile se iau în CSM, nu în altă parte, CSM este un organism independent. Am aflat și eu cu această ocazie de câtă încredere se bucură procurorul general”, a declarat Augustin Lazăr la ieșirea din sediul CSM.

Plenul a decis, totodată, că nici în cazul DNA nu va exista o anchetă a Inspecției Judiciare, după decizia CCR de luni.

*****Știrea inițială

Simona Marcu susține că sesizarea Inspecției Judiciare trebuie făcută în contextul în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) și-a arogat competenta de a verifica legalitatea și oportunitatea emiterii unui act normative, așa cum a concluzionat Curtea Constituțională.

Simona Marcu a cerut să fie suplimentată ordinea de zi a ședinței Plenului CSM cu propunerea de sesizare a Inspecției Judiciare pentru a verifica modul în care procurorul general, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară aprobării OUG 13 de modificare a codurilor penale, din perspectiva respectării obligației de rezervă pe care o are orice magistrat.

Plenul CSM a luat act de cererea judecatorei Simona Marcu și a suplimentat ordinea de zi.

Procurorul General Augustin Lază a fost una dintre vocile puternice din Justiție care a criticat OUG 13, cea care mutila Codul Penal și Codul de Procedură penală.

Alături de el au mai criticat actul guvernului și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, președinta ICCJ, Cristina Tarcea, Consiliul Superior al Magistraturii, dar și alți magistrați.

OUG 13 a fost abrogată înainte să producă efecte în ceea ce privește deifiniția infracțiunilor de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și conflict de interese în urma presiunii societății civile, a oficialilor din Uniunea Europeană și a ambasadelor partenerilor României.