Un denunț împotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupție comise în perioada octombrie-noiembrie, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

UPDATE

Parchetul Tribunalului București a dispus, sâmbătă noapte, reținerea pentru 24 de ore a medicului Gheorghe Burnei, audiat mai multe ore de procurori.

El urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

+++

"În data de 10 decembrie 2016, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu ofițeri din cadrul Direcției Generale Anticorupție și Serviciului Omoruri - DGPMB. efectuează cinci percheziții domiciliare, dintre care una la un spital din municipiul București", transmit reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul București, citați de News.ro.

Ei mai arată că dosarul medicului Gheorghe Burnei vizează comiterea a 17 fapte de corupție: "Cauza a fost constituită în data de 28 septembrie 2016, ca urmare a unui denunț, și vizează la momentul actual săvârșirea a 17 fapte de corupție, comise în perioada octombrie-noiembrie 2016".

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, suspectat de luare de mită și experimente neautorizate pe copii, ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei și 1.000 de euro pentru o operație, au declarat, sâmbătă, surse judiciare, pentru News.ro. 

Doi colegi de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală din echipa doctorului ortoped Gheorghe Burnei, care ar fi suspectat de luare de mită, vătămare corporală gravă și tentativă de omor, sunt audiați, sâmbătă de procurori, în calitate de martori.

De asemenea, cabinetul medicului Burnei a fost sigilat de anchetatori.Purtătorul de cuvânt al Spitalului Marie Curie, Denise Stănescu, a declarat, sâmbătă, că procurorii fac percheziții doar la etajul al doilea al spitalului, respectiv la Clinica de Ortopedie condusă de Gheorghe Burnei, iar alți doi colegi din echipa acestuia au fost chemați de anchetatori pentru a fi audiați în calitate de martori.

Burnei a fost ridicat, sâmbătă dimineață, de polițiști și dus la Spitalul Marie Curie, pentru a asista la una dintre cele cinci percheziții care au loc în acest caz. O altă percheziție a avut loc acasă la medic.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, sâmbătă, că nu ar fi existat nicio sesizare la Colegiul Medicilor din România împotriva chirurgului Gheorghe Burnei: "Am transmis ieri (vineri - n.r.) o adresă către președintele Colegiului Medicilor din România pentru a înțelege dacă au existat plângeri referitor la cazurile profesorului Burnei și cum au fost ele soluționate. Din discuția telefonică pe care am avut-o azi dimineață (sâmbătă - n.r.) cu dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor - instituția care oficial este cea îndreptățită să evalueze (și prin asta să prevină) astfel de cazuri -, se pare că nu a existat nicio astfel de sesizare. Vor reveni cu detalii la începutul săptămânii".

Ministrul Sănătății a scris pe Facebook că, în acest caz, există două posibiltăți, fie chirurgul Gheorghe Burnei are doar o problemă de corupție, fie există o problemă gravă de sistem.

"Avem așadar două posibilități: fie domnul prof. dr. Burnei are doar o problemă de corupție (pe care, desigur, trebuie să o lămurească), fie avem o problemă gravă de sistem, de funcționare și de încredere în câteva instituții-cheie", a adăugat Vlad Voiculescu.

La rândul său, Daniel Buzatu, managerul Spitalului "Marie Curie", a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că nu a primit reclamații, nici de la pacienți, nici de la colegi, împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei, audiat de procurori, potrivit unor surse judiciare, pentru luare de mită și experimente neautorizate pe copii.

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, suspectat de luare de mită și experimente neautorizate pe copii, ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei și 1.000 de euro pentru o operație, au declarat, sâmbătă, surse judiciare, pentru News.ro. 

O investigație a jurnalistei Luiza Vasiliu de la Casa Jurnalistului dezvăluie cazul cutremurător al unei tinere supuse, pe când era mică, la un experiment al medicului Burnei. 

Jurnalista a vorbit și cu părinții altor copii, dar și cu medici, sub acoperirea anonimatului, care acuză practicile și comportamentul renumitului chirurg. (Citiți aici investigația).