De la începerea oficială a operațiunilor în 1 iunie 2021, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a primit 1.700 de sesizări de la statele membre și alte entități private, a anunțat marți instituția.

Aceste sesizări au dus la deschiderea a 300 de investigații, în timp ce o parte dintre notificări sunt încă analizate, a precizat Parchetul European (EPPO).

Pagubele cauzate bugetului UE de activitățile investigate sunt estimate la aproape 4,5 miliarde de euro, a menționat instituția. 

Parchetul European, care și-a început activitatea la 1 iunie 2021, este primul astfel de organism european independent, care anchetează, pune sub acuzare și aduce în fața justiției infracțiuni care au legătură cu interesele financiare ale Uniunii Europene. EPPO va pune sub acuzare companii și persoane prin folosirea legilor și sistemelor judiciare din 22 de state membre care au ales să participe.

Fosta procuroare-șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a fost selectată să conducă Parchetul European, având un mandat de șapte ani.