Biroul Parchetului European (EPPO) din Sofia a efectuat luni percheziții la șase companii și patru locuințe private din două districte bulgare pentru a aduna dovezi într-un caz de suspiciuni de deturnare a fondurilor UE și spălare de bani.

Ancheta vizează construcția tunelului Zheleznitsa, cel mai lung tunel rutier din Bulgaria care a fost deschis recent.

Construcția tunelului Zheleznitsa de-a lungul autostrăzii Struma a fost condusă de Agenția Bulgară pentru Infrastructura Rutieră, care a contractat un consorțiu format din trei companii pentru implementarea proiectului, cofinanțat de Fondul European de Coeziune, în cadrul Programului Operațional "Transport și Infrastructură de Transport" (2014-2020). Contractorul a primit aproximativ 185 de milioane de leva (aproximativ 95,6 milioane de euro), din care 85% au fost finanțate din fonduri UE.

După primirea unui semnal de către Agenția de Stat pentru Securitate Națională a Bulgariei, EPPO din Sofia a deschis o anchetă, care a descoperit că una dintre companiile care face parte din consorțiu este suspectată de mai multe infracțiuni, inclusiv deturnare de fonduri, utilizare abuzivă a fondurilor UE și spălare de bani. Compania investigată ar fi efectuat, într-un timp foarte scurt, mai multe transferuri fictive de bani în valoare de peste 11 milioane de leva (5,6 milioane de euro) către companii fantomă, ceea ce a dus la retragerea unor sume mari de bani de către persoane cu antecedente penale. Aceste companii și persoane sunt și ele implicate într-o altă anchetă EPPO în curs, referitoare la proiecte de infrastructură în sectorul feroviar.

Ancheta este în curs, iar scopul este acela de a stabili natura și amploarea activităților infracionale suspectate. Perchezițiile de luni au fost efectuate de Direcția Generală a Poliției Naționale și Agenția de Stat pentru Securitate Națională.

+++

Tunelul Zheleznitsa, inaugurat pe 20 februarie 2024 în prezența oficialilor bulgari și europeni, face parte din proiectul Autostrăzii Struma care leagă Sofia, Bulgaria și Salonic, parte a coridorului Orient/Mediterana de pe rețeaua de bază TEN-T. Într-un context mai larg al UE, autostrada leagă Hamburgul de Salonic. Mai mult, axa Bulgaria-Grecia este și ea strategică, deoarece poate face parte din căile de solidaritate necesare pentru ca Ucraina să-și exporte mărfurile.