Procurorii DNA l-au citat în calitate de suspect pe patronul firmei care săpase groapa în care a murit polițistul Bogdan Gigină. Procurorii spun că lucrarea nu era semnalizată corespunzător, dar Petre Mazilu susține contrariul.

UPDATE Surse judiciare au declarat pentru news.ro că familia polițistului Bogdan Gigină s-a constituit parte civilă și cere trei milioane de euro de la Gabriel Oprea și firma care efectua lucrările.

DNA a pus sechestru pe o parte din averea lui Gabriel Oprea și a fiului său, căruia fostul vicepremier i-a donat mare parte din bunurile imobile.

*** Știrea inițială

Petre Mazilu a declarat jurnaliștilor prezenți la DNA că semnalizările au fost corecte și, că probabil, tânărul motociclist a murit din propria neatenție. Procurorii spun, însă, că lucrarea nu era presemnalizată cu 240 de metri înainte.

„Semnalizăriie au fost corecte. Se știa de groapă. S-a lucrat trei zile înainte. Înainte cu o oră (de producerea accidentului în care a murit Bogdan Gigină, n.r.) a trecut o delegație. Chiar a președintelui. Deci nu se poate spune ca nu a fost semnalizată corect. Erau două lămpi care funcționau. Funcționau și după necaz", a spus Petre Mazilu, citat de news.ro.

Patronul firmei a spus că o mare vină o are și polițistul Bogdan Gigină. „Păcat că a murit. Din neatenția probabil a dânsului. Din câte am înțeles, i s-a spus să se retragă din dispozitiv datorită condițiilor meteo. Nu sunt sigur de asta. S-a zvonit. Nici nu eram în țară când s-a întâmplat”, a mai adăugat Petre Mazilu.

Referitor la acuzația procurorilor că lucrarea nu era presemnalizată, Mazilu a spus că nu se putea face acest lucru.

„Acuzația este că nu au fost semnele reflectorizante și că n-am respectat cei 240 de metri de presemnalizare. Nu se putea respecta această distanță într-un oraș. Să blochezi 240 de metri de stradă... nu s-ar fi întâmplat această tragedie dacă se respectau cei 240 de metri", a mai spus Petre Mazilu.

Oprea, citat și el la DNA

Tot miercuri, la sediul DNA s-a prezentat și fostul vicepremier Gabriel Oprea, însă acesta a refuzat să facă declarații presei. Procurorii i-au adus la cunoștință probele din dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.

Cum a murit polițistul Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a lui Oprea

În 2015, agentul de poliție rutieră Bogdan Gigină a murit în urma unui accident de motocicletă. EurActiv.ro a publicat în premieră informația că acesta făcea parte din coloana care-l însoțea pe ministrul Oprea prin București.

Informația a fost confirmată abia a doua zi de Poliția Capitalei, după ce Inspectoratul General al Poliției Române, condus la acel moment de Petre Tobă, a refuzat timp de două zile să dea orice detaliu despre accident.

Mai mult, IGPR-ul lui Tobă a încercat să inducă în eroare publicul,comunicând în dimineața de după accident că Gigină a murit „la datorie” și că va fi înaintat în grad, post-mortem, de Gabriel Oprea.

Pe 1 septembrie 2016, DNA a cerut Senatului aprobarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru moartea polițistului Gigină.

Pe 19 septembrie, Senatul a blochat urmărirea penală a lui Gabriel Oprea.Pe 22 septembrie, mii de persoane au ieșit în stradă în București și în alte orașe pentru a-i cere demisia fostului ministru de Interne.

Pe 23 septembrie, Oprea a anunțat că va cere reluarea votului din Senat, pentru ca după câteva ore să anunțe că va demisiona.

Pe 26 septembrie, Gabriel Oprea și-a depus demisia din funcția de senator, iar pe 1 octombrie, demisia a fost publicată în Monitorul Oficial.