Codruț Sereș a fost condamnat la închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat de subminarea economiei naționale.

Fostul ministru al Economiei Codruț Șereș a fost condamnat prin sentință definitivă la patru ani de închisoare cu executare. Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au menținut hotărârea instanței inferioare.

Codruț Sereș a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în 2011 pentru un prejudiciu de aproximativ 165 milioane de dolari produs prin ascunderea activităților ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA. Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Codruț Șereș de complot și subminarea economiei naționale.

În același dosar, procurorii au trimis în judecată și conducerea Hidroelectrica: Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriș, fost șef Serviciu Marketing - Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic.

Conform procurorilor, Eugen Pena a inițiat și a constituit o asociere infracțională, împreună cu Traian Oprea, Victoria Geormăneanu, George Lavinius Asan, Nicolae Opriș și Georgeta Iosif și au desfășurat activități infracționale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societății și bugetului consolidat al statului.

Concret, procurorii spun că rețeaaua a pus la punct modalități de contractare a cantităților de energie electrică rezultate din producția proprie și din achizițiile de la alți producători, în condiții total nefavorabile societății și a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național - ramură strategică a economiei naționale, aspect de natură să submineze economia națională.

Fosta echipă de conducere de la Hidroelectrica este acuzată că, în cursul anului 2003, în contextul apariției fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea și a prognozelor meteorologice privind situația hidrologică pe râurile interioare, nu a invocat clauza de forță majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, și nici nu a luat măsuri în vederea renegocierii prețurilor, cu consecința înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.

Fostul ministru al Economiei Codruț Șereș execută deja din ianuarie 2015 o pedeapsa de patru ani și opt luni de închisoare primită în dosarul privatizărilor strategice, caz în care au mai fost condamnați și fostul ministru al Comunicațiilor Zsolt Nagy - la patru ani de închisoare, Stamen Stanchev - la cinci ani și două luni, consultantul internațional Vadim Benyatov - la patru ani și șase luni, Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicațiilor în mandatul lui Nagy - la cinci ani, Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) - la patru ani și șase luni, cetățeanul ceh Michal Susak - la patru ani și opt luni, Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetățean româno-englez - la patru ani și șase luni, Gabor Kerekes - la patru ani și cetățeanul turc Mustafa Oral - la trei ani de închisoare.