Echipa de negociere a Parlamentului European a reiterat joi că Laura Codruța Kovesi rămâne candidatul preferat al instituției pentru poziția de procuror-șef al noului Parchet European și a cerut negociatorilor Consiliului să-și reconsidere poziția,

UPDATE: Și Consiliul rămâne tare pe poziții, susținându-l în continuare pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert. De asemenea, Consiliul a informat că viitoarea dată prevăzută pentru negocieri, 10 aprilie, nu mai poate avea loc din cauza reuniunii speciale a Consiliului European și a propus ca viitoarea rundă de negocieri să aibă loc pe 12 aprilie. 

++++

În urma declarației de susținere din plen a președintelui Antonio Tajani și după trei runde de negocieri cu Consiliul, echipa de negociere a Parlamentului European și-a reiterat sprijinul continuu acordat Laurei Codruța Kovesi, fost procuror anti-corupție în România, a cărei candidatură s-a lovit de opoziția guvernului român, se menționează într-un comunicat al legislativului UE.

De asemenea, eurodeputații au cerut Consiliului UE să își reconsidere poziția, după ce nu s-a ajuns la un acord nici în urma celei de-a treia runde de negociere, transmite Agerpres. Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO) trebuie să fie selectat de comun acord între Parlament și Consiliul UE.

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegația Consiliului, regretăm profund situația actuală de blocaj, care împiedică cele două instituții să numească procurorul-șef al Parchetului European", a declarat Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), președinte al Comisiei pentru libertăți civile.

„Procurorul-șef va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituție care va contribui la combaterea infracțiunilor împotriva bugetului UE", a adăugat el.

Vicepreședinta Comisiei de libertăți civile, eurodeputata olandeză Judith Sargentini, din grupul Verzi/ALE, a declarat la rândul ei: „Opoziția cu care se confruntă în prezent doamna Kovesi din partea autorităților române scoate în evidență curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European. Hărțuirea din partea guvernului român a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”.

Ingeborg Grassle, eurodeputată din grupul PPE și președinta Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului, a declarat că, „spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidați selectați”.

"Doamna Kovesi este de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esențial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituția puternică și credibilă”, a afirmat ea după cea de-a treia rundă de negocieri.

„Vorbim și despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen. În plus, România nu deține în prezent niciun post cheie în UE”, a adăugat eurodeputata germană.

În urma preselecției de către o comisie de experți, Parlamentul și Consiliul trebuie să aleagă acum între Laura Codruța Kovesi și Jean-Francois Bohnert din Franța. Echipa de negociere a PE este formată din Claude Moraes, Ingeborg Grässle și Judith Sargentini.

De cealaltă parte, negociatorii Consiliului UE au reiterat joi sprijinul puternic pentru candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, și au propus ca viitoarea rundă de discuții privind desemnarea procurorului-șef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, să se amâne pentru 12 aprilie, din cauza reuniunii extraordinare a Consiliului European dedicate Brexitului.

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg și va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.