Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri că un proiect de lege privind reglementarea Secției de anchetare a magistraților ar putea fi lansat în dezbatere publică până la 1 februarie.

"Următorul pas este un proiect de lege care să fie pus în dezbatere publică...Am un orizont de timp, nu vreau s-o lungim prea mult pentru că noi ne-am precizat poziția. Eu sper ca până la 1 februarie să putem lansa în dezbatere publică un proiect și nu că sper, găsesc probabil acest lucru", a afirmat ministrul Justiției.

”Am discutat cu specialiști din minister diverse opțiuni tehnice cu privire la acest proiect, studiem, nu este simplu, chiar dacă este vorba până la urmă de câteva articole care reglementează Secția specială. Efectele intervenției sunt delicate și trebuie să le cântărim cu atenție legat de dosarele care s-au generat, de competențele care sunt în joc, de garanțiile pe care trebuie să le oferim celor care se tem că s-ar putea întâmpla abuzuri în viitor, dar și de necesitatea de a avea un aparat care cu adevărat se poate ocupa de infracționalitate, de corupție", a declarat Predoiu.

Pe 27 decembrie 2019, Guvernul a adoptat un memorandum al Ministerului Justiției în care se propune desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

În memorandum, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, amintește că au fost aduse la nivel european ”numeroase critici” cu privire la modul de funcționare și organizare a SIIJ. În plus, pe rolul Curții de Justiție a UE se află un număr de patru cauze în care au fost formulate șapte întrebări preliminare vizând interpretarea dreptului Uniunii Europene raportat la o serie de aspecte referitoare la SIIJ.