Un număr de 188 de persoane au fost conduse la secții de Poliție în urma protestului de luni seara din București, a informat, marți, șeful Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Bogdan Berechet, citat de Agerpres.

La rândul său, directorul general al Jandarmeriei Capitalei, Ionel-Cătălin Stegăroiu, a precizat că 12 jandarmi au fost răniți, trei dintre aceștia mergând la spital, însă nu au necesitat îngrijiri deosebite sau internarea.

"Toate cele 188 de persoane conduse de colegii noștri la sediile de Poliție sunt în acest moment indentificate, fotografiate, amprentate, mare parte dintre acestea au fost și sancționate. La această oră, au fost aplicate 222 de sancțiuni de peste 200.000 de lei, opt dintre acestea fiind acordate organizatorilor. Persoanele identificate până în prezent sunt audiate și vor fi dispuse măsurile legale. Desfășurăm activități de investigații pentru identificarea tuturor celor care au provocat distrugeri și au tulburat ordinea și liniștea publică", a declarat Berechet.

Potrivit acestuia, Poliția Capitalei, sub supravegherea unităților de Parchet competente, a declanșat cercetarea sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere, distrugere prin incendiere, furt calificat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, port ilegal de obiecte periculoase (cuțit).

Bogdan Berechet a menționat au fost distruse vitrine, mobilier stradal, stații de autobuz, geamuri ale mijloacelor de transport.

Cercetarea la fața locului a fost efectuată în toate cazurile, a indicat el, adăugând că dosarele urmează să fie instrumentate de procurori din cadrul Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Sectoarelor 1, 3 și 4.

Șeful Jandarmeriei a arătat că protestele din Piața Victoriei și Piața Universității împotriva noilor măsuri dispuse de autorități pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 și-au pierdut caracterul pașnic spre miezul nopții, după ce mai mulți manifestanți, plecând din Piața Victoriei spre Piața Romană, s-au așezat pe carosabil fără niciun motiv.

"La un moment dat, trei persoane din acest grup au schimbat direcția de mers. Colegii mei au încercat să relaționeze cu aceștia pentru legitimare și pentru a înțelege direcția de deplasare, moment în care aceștia au devenit recalcitranți, au devenit chiar violenți. La momentul interceptării și imobilizării acestor persoane, o mare parte a grupului de manifestanți care erau pe carosabil au atacat forțele de ordine, aruncând cu obiecte contondente, pietre, provocând rănirea colegilor mei și pagube materiale", a afirmat Stegăroiu.