Judecătoria Sectorului 4 a respins miercuri cererea lui Radu Mazăre de eliberare condiționată din Penitenciarul Jilava, unde execută o condamnare de 9 ani închisoare, primită în anul 2019 în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri și plaje.

Instanța a stabilit că Radu Mazăre poate face o altă solicitare peste nouă luni, însă decizia nu este definitivă, scrie Agerpres.

"Respinge cererea de liberare condiționată formulată de petentul-condamnat Mazăre Radu Ștefan, în prezent deținut în Penitenciarul București - Jilava, ca neîntemeiată. Fixează termen de reiterare de 9 luni, care va curge de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe, după expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în decizia instanței.

Radu Mazăre a fost printre primii "fugari" ai României. Condamnat definitiv în februarie 2019, el a plecat înainte de pronunțarea sentinței, stabilindu-se în Madagascar, unde a investit într-un complex turistic. A fost extrădat și adus în țară în mai 2019, fiind apoi încarcerat.

La acea vreme, Mazăre reclama faptul că a fost extrădat din Madagascar pentru a fi prezentat în România "ca un trofeu", iar predarea sa autorităților române a fost "frauduloasă".

Dosarul în care Mazăre a primit nouă ani închisoare se referă la retrocedarea frauduloasă a unor mari suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, plajă și faleză, prejudiciul fiind de 114 milioane euro, care nu a fost recuperat.

Radu Mazăre mai are o condamnare definitivă de cinci ani închisoare pentru luare de mită și conflict de interese în dosarul "Polaris", pedeapsă contopită cu cea din dosarul retrocedărilor.