Raportul MCV pentru România e unul dintre cele mai dure din ultimii 10 ani, potrivit unor surse citate de HotNews. Premierul demis, Viorica Dăncilă, susține că se așteaptă ca raportul care va fi publicat astăzi să fie pozitiv.

Raportul Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) este unul dintre cele mai critice din ultimii zece ani, au explicat pentru HotNews.ro surse oficiale care au consultat draftul documentului. Potrivit acestora, experții europeni notează că lupta anticorupție a scăzut foarte mult în intensitate, activitatea DNA cunoscând o descreștere semnificativă.

Una dintre instituțiile judiciare criticate intens este Consiliul Superior al Magistraturii, fiind invocate disfuncționalitățile și faptul că nu există o colaborare în interiorul instituției. CSM este criticat, printre altele, că nu a numit o conducere plină a Inspecției Judiciare. 

Este menționată și Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), despre care se precizează că a fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și că nu s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția în privința acesteia. 

De asemenea, experții notează, în ceea ce privește situația luptei anticorupție, că activitatea DNA cunoaște o descreștere semnificativă și că lupta anticorupție a scăzut foarte mult în intensitate.

Experții europeni arată că mare parte din recomandările Comisiei din ultimul raport MCV nu au fost îndeplinite de către autoritățile de la București.

Raportul este mult mai dur pentru România decât pentru Bulgaria.

Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache afirmă că Bulgaria va scăpa de MCV, dar nu și  România.

”Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O țară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiție. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt și ce vor: hoție și cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câștigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv și sistematic la adresa justiției, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea față de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situația de a fi azi ultima țară din Europa sub MCV. Da, Bulgaria a fost scoasă de sub incidența MCV, în situația în care în 2016 urma să fie decuplată de România și lăsată exact acolo unde ne găsim noi astăzi”, a scris Tudorache pe Facebook.

Potrivit RFI, Comisia Europeană ar urma să propună marți includerea MCV în noul creat mecanism de monitorizare a întregii UE privind statul de drept.

Dăncilă e de altă părere: "Mă aștept ca, din punct de vedere al evaluării actului de guvernare, raportul MCV să fie pozitiv. Eu spun ceea ce vreau să fie acum. Din punct de vedere al Guvernului României, din punct de vedere al meu ca premier, eu consider că nu am greșit cu nimic din punct de vedere juridic și sper ca raportul MCV să reflecte acest lucru”.