Vladimir Putin consideră că scutul american antirachetă nu mai e necesar, după soluționarea programului nuclear al Iranului. Liderul rus a reiterat faptul că unitățile sistemului antibalistic din Europa de Est pot găzdui și arme ofensive.

De pe litoralul Mării Negre, președintele rus, Vladimir Putin, a lansat, joi, noi atacuri și acuzații la adresa SUA, NATO și a scutului antirachetă. Afirmațiile făcute la Soci vin la puțin timp după ce un oficial american a amenințat, de la București, Rusia cu cu măsuri militare dacă încalcă tratatele bilaterale.

Extinderea sistemului de apărare antirachetă al SUA este o amenințare la adresa capabilităților nucleare ale Rusiei, a spus președintele Rusiei, la Clubul Valdai, un forum internațional de discuții, relatează Reuters.

Putin mai spus că unitățile din cadrul sistemului antibalistic din Europa de Est pot fi folosite și pentru staționarea unor arme ofensive, exprimându-și îngrijorarea față de apropierea infrastructurii militare a NATO de granițele Rusiei.

Motivul construirii scutului nu mai există

În opinia liderului de la Kremlin, motivul pentru care SUA au decis construirea scutului nu mai există, din moment ce problema programului nuclear iranian a fost soluționată.

”Iranul nu reprezintă o amenințare și nu a reprezentat vreodată, după cum am mai spus. Motivul, care, aparent, i-a determinat pe partenerii noștri americani să construiască sistemul antirachetă nu mai există”,

le-a spus Putin jurnaliștilor. 

 

În acest context, el a criticat primul test în Europa al sistemului antirachetă făcut, marți, de SUA și opt țări aliate.

”Ce înseamnă asta? Încearcă încă o dată înșelarea noastră și a întregii lumi. Cu alte cuvinte, am fost induși în eroare”, a mai spus președintele rus, potrivit Sputnik.

Mai mult, Putin a susținut că ”baza fundamentală a securității internaționale moderne – Tratatul ABM (Tratatul rachetelor antibalistice) – a fost distrus sub pretextul unei amenințări balistice nucleare din partea Iranului”.

Ce spunea Frank Rose la București

Discursul lui Putin de la Soci vine la scurt timp după ce Frank Rose, asistent al secretarului american de stat, a declarat, la București, că SUA ar putea lua măsuri militare împotriva Rusiei, în cazul violării Tratatul privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune.

"Dacă Rusia continuă să încalce tratatul, SUA sunt pregătite să ia măsuri potrivite drept răspuns. Acest lucru înseamnă răspuns diplomatic, include un potențial răspuns militar. Secretarul de stat al Apărării (Ashton – n.r.) Carter, a menționat unele dintre aceste potențiale contramăsuri militare în timpul audierii pentru a deveni secretar de stat la începutul anului", a afirmat, pe 8 octombrie, Frank Rose, la o dezbaterea organizată de MAE, pe tema apărării împotriva rachetelor balistice, conform Mediafax.