MAE susține că l-a rechemat pe consulul de la Ankara ca urmare a sesizării unor abateri disciplinare și profesionale. Soția consulului afirmă că familiei i-a fost pusă viața în pericol și cere intervenția premierului și a ministrului de Externe.

"Urmare sesizării unor abateri disciplinare și profesionale în desfășurarea activității sale în cadrul secției consulare a ambasadei României la Ankara, sunt în curs demersurile de încheiere a misiunii consulului de la Ambasada României laAnkara, conform procedurilor specifice pentru rechemarea în țară”, anunță MAE, precizând că rechemarea de la misiune este o măsură administrativă, care ține de organizarea internă a activității ministerului.

Cristian Radu a fost notificat asupra rechemării sale din postul de consul pe 22 februarie 2016, termenul stabilit și comunicat pentru încheierea misiunii fiind 14 martie 2016.

MAE informează că acesta a avut la dispoziție o perioadă de 20 de zile pentru pregătirile necesare revenirii în țară, această perioadă incluzând și procesul depredare-primire aferent activității consulare, impus de prevederile aplicabile învigoare.

"Până la acest moment, consulul a refuzat explicit, inclusiv prin mesajele transmise înspațiul public, efectuarea acestei obligații de serviciu, destinată asigurăriicontinuității activității consulare în slujba cetățenilor”, se arată într-un comunicat MAE.

 

Având în vedere refuzul repetat al consulului de a efectua operațiunea obligatorie de predare-primire, precum și necesitatea ca misiunea să continue să asigure servicii consulare fără perturbarea regimului normal de activitate, persoanei în cauză i s-a încheiat activitatea pe linie consulară, ca parte a procesului de încheiere a misiunii. Un alt angajat MAE a fost desemnat să preia îndatoririle pe linie consulară la Ankara,

mai precizează Ministerul de Externe.

Totodată, MAE informează că este în curs de desfășurare o anchetă referitoare la acest caz.

Scandalul a izbucnit după ce site-ul stiripesurse.ro a publicat, miercuri, înregistrarea unei discuții dintre Cristian Radu, șeful Corpului de Control, Silviu Barbu, și directorul Departamentului Consular, Bogdan Stănescu.

Ea datează din iunie 2015 și a fost făcută după ce Cristian Radu a susținut examenul pentru postul de șef secție consulară la Ankara. La acea dată, el dăduse MAE în judecată, după ce fusese rechemat de la post, de la Consulatul din München.

Diplomatul a renunțat la proces și a ajuns la Ambasada din Ankara, de unde însă a fost rechemat după numai 5 luni.

Barbu îl avertizează pe Radu că cine are curajul să meargă să spună presei ce se întâmplă în MAE va fi "executat”.

În ceea ce privește situația actuală, Cristian Radu susține că ar fi deranjat intermediarii vizelor care aveau legătură cu personalul din Ambasada de la Ankara, care ar fi luat o parte din banii de la cei care obțineau vize pentru România. 

Gabriela Radu, soția consulului de la Ankara, a declarat, joi, la B1 Tv, că ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, și premierul Dacian Cioloș au fost informați despre situație și au primit înregistrarea.

"Se pun lacăte pe uși, se schimbă yale, ca într-un film mafiot, se opresc camere de luat vederi, se oprește alarma din casă. Noi, aici, ca familie locuim în clădirea secției consulare a Ambasadei României la Ankara, unde, după orele de program nu avem pază, însemnând polițișt sau portar, ci doar aceste camere de luat vederi și această alarmă. Și există un gard de jumătate de metru la accesul în secția consulară care poate fi sărit oricând", a afirmat Gabriela Radu, care consideră că li s-a pus viața în pericol prin măsurile luate.

Dvs dispuneți de maniera aceasta, domnule ministru, să se pună lacăt pe ușă, să vă comportați cu soțul precum cu un infractor și să ne lăsați fără sistemul de camere de luat vederi și fără alarmă într-o țară cu risc crescut și unde au loc permanent atentate,

a mai afirmat soția consulului.

 

"Dacă ați fost în stare să puneți lacăt cu lanț pe secția consulară, să-i îngrădiți accesul consulului, diplomat la post, care beneficiază, conform Convenției de la Viena, de toate prevederile legale și de toată imunitatea diplomatică așa cum prevede Convenția, inclusiv pe drumul de întoarcere către țară, domnule ministru, ce încercați să faceți cu noi? Profitați de faptul că noi nu avem pile, că ne-am pus cu sistemul, că am îndrăznit să plătim dintr-un salariu cinstit o casă de avocatură ca să dăm instituția în judecată pentru că am considerat că soțul meu este un profesionist desăvârșit, integru”, a acuzat soția diplomatului.