Bursa de valori de la Atena se va redeschide luni, 3 august, la ora 10.15, cu o serie de restricții la tranzacționare pentru traderi, după ce a fost închisă la finalul lunii iunie din cauza problemelor economice ale Greciei.

Potrivit Reuters, investitorii eleni vor avea unele restricții la tranzacționare, pentru o anumită perioadă de timp.

Astfel, investitorii greci, care controlează aproximativ 40% din valoarea acțiunilor listate, vor putea să cumpere titluri doar prin plata în numerar sau din conturi bancare aflate în afara țării.

De asemenea, în primele trei zile după redeschidere, limita de variație pe bursă peste care tranzacționarea titlurilor va fi din nou suspendată a fost redusă de la 30 la 20 la sută, analiștii anticipând fluctuații puternice.

De la începutul lui 2015, principalul indice al bursei grecești, ATG, a pierdut aproximativ patru procente, evoluția sa fiind mai slabă decât a altor piețe europene.

Pe de altă parte, reluarea tranzacțiilor va fi o bună ocazie pentru a evalua pierderile cauzate de criza economică. O serie de analiști citați de Reuters au spus că este dificil de apreciat care va fi evoluția la redeschidere, însă au arătat că, în mod cert, presiunea va fi ridicată, iar cel mai probabil titlurile din sectorul bancar vor fi cele mai expuse.

La Atena sunt listate 243 de companii, printre care se numără mari grupuri bancare - Alpha, Eurobank, National Bank of Greece - cu operațiuni și în România, toate rămânând de la 26 iunie fără una dintre importantele surse de finanțare odată cu închiderea bursei din Grecia.

În afară de bursă, și băncile grecești au fost închise vreme de trei săptămâni, în luna iulie. 

Începând de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți. Statul elen are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65 la sută către țări din zona euro și către Fondul Monetar Internațional, iar 8,7 procente către Banca Centrală Europeană.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară din 2010 și până în prezent, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat restructurarea datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro, care va permite țării să rămână în zona euro.

În schimb, un raport realizat de experți ai Fondului Monetar Internațional și prezentat board-ului instituției la finele săptămânii trecute arată că îndatorarea ridicată și istoricul negativ în privința implementării reformelor descalifică Grecia de la un al treilea pachet de ajutor financiar.