Foametea și sărăcia nu ar trebui să mai existe în lume în 15 ani. La fel, discriminarea femeilor și accesul la apă potabilă. ONU și-a stabilit noi ținte de dezvoltare globală. Problema e că acestea sunt voluntare, nicidecum obligatorii.

30 de pagini are noul plan de acțiune al ONU privind dezvoltarea la nivel global. Documentul a fost aprobat la New York de cele 193 de state membre ale organizației. În text se arată că „generația noastră ar putea fi prima care eradichează sărăcia și ultima care are șansa de a salva planeta”, citează Spiegel.

Aprobarea ar urma să aibă loc la summitul ONU din septembrie, de la New York, unde sunt invitați șefi de state și guverne din întreaga lume. Negocierile pe cele 17 ținte noi de dezvoltare au durat o săptămână și au fost conduse de Kenya și Irlanda.

Cele mai importante prevederi:

  • Sărăcia și foametea să fie eradicate peste tot în lume. Afectați sunt circa 1 miliard de oameni, ce trăiesc în principal în Africa și Asia, și care au mai puțin de 1,25 dolari / zi pentru trai.
  • Accesul la apă potabilă să fie garantat pentru toți oamenii lumii, la fel și accesul la toalete și instalații sanitare. 
  • Peste tot în lume, copiii (indiferent de sex) să aibă acces la educație primară gratuită.
  • Să fie eliminată discrimanarea femeilor și a fetelor.
  • Toți oamenii să aibă acces la surse de energie care să protejeze mediul. 
  • Procesul de industrializare să continue, dar de manieră sustenabilă.

VIDEO: Bilanț de 30 de ani de asistență pentru dezvoltare în Etiopia


Țelurile ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, dar îndeplinirea lor se va face pe bază voluntară. Fiecare stat are dreptul de a decide singur ce și cum să facă. La o conferință desfășurată în capitala Etiopiei, Addis Abeba, necesarul pentru dezvoltare durabilă pe următorii 15 ani a fost calculat la 2,5 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a sumei ar urma să vină din sectorul privat, ceea ce ridică însă semne de întrebare apropo de comportamentul firmelor din state dezvoltate pe continentul african, de exemplu.

Anul acesta se trage bilanț la precedenta campanie ONU de dezvoltare globală. În anul 2000, statele lumii și-au stabilit așa numitele „Țeluri de dezvoltare ale mileniului”. Ce s-a reușit și cum contribuie România vedeți în infograficul următor.