Producătorul de armament al statului român, CN Romarm, a avut cel puțin un contract cu un off-shore cipriot controlat de un traficant internațional de arme aflat pe lista neagră a ONU, arată o anchetă a Centrului de Investigații Media.

Între Romarm si off-shore-ul Moonstorm Enterprises Ltd., înregistrat în Cipru, există cel puțin un contract. Cu acest contract și cu altele, compania Romarm a girat, în 2011, un împrumut luat de la BRD. Informația, spun cei de la Centrul de Investigații Media (CIM) se regăsește într-un document oficial al statului roman aflat în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare.

Legătura dintre cetățeanul sârb Slobodan Tesic, pus sub embargo de călătorie de către Consiliul de Securitate al ONU pentru trafic de arme din 2004 până în 2013, și Moonstorm Enterprises Ltd. este confirmată de o telegramă secretă a diplomației americane, document dezvăluit de Wikileaks. Tesic a fost pus de Consiliul de Securitate al ONU sub interdictie de liberă circulație ca urmare a implicării sale în traficul de arme catre Liberia în perioada în care țara africană se afla sub embargo.

Tesic ar fi sprijinit cu armament forțele loiale fostului președinte Charles Taylor, condamnat de un tribunal special al ONU în 2013 la 50 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității și crime de război. În rezoluția Consiliului de Securitate al ONU din 2003, completată cu lista în 2004, între persoanele cărora li se interzicea dreptul la liberă circulație se mai află, alături de Tesic, și celebrul traficant internațional de arme Viktor Bout.

Centrul de Investigații Media a cerut în mai multe rânduri atât companiei de stat Romarm cât și Ministerului Economiei de la București informații despre contractele încheiate de compania de stat cu Moonstorm Enterprises Ltd.. Și Romarm, și ministerul au răspuns că firma de stat "nu a derulat niciodata contracte de export” cu off-shore-ul cipriot, refuzând să precizeze dacă o astfel de afacere a fost măcar încheiată, dacă nu și derulată, și în ce condiții.

Departamentul pentru Controlul Exporturilor (fosta ANCEX), autoritate a statului român care avizează exporturile de armament, a evitat să confirme sau să infirme existența unui astfel de contract, indicând, într-un răspuns ambiguu, că informațiile despre aceste contracte ar trebui să fie furnizate de Romarm.

Mai multe detalii aici.