Guvernul a mandatat ministerul energiei să voteze în cadrul AGA la Complexul Energetic Oltenia în favoarea constituirii societății mixte care ar trebui să construiască un grup energetic de 600 MW la termocentrala Rovinari.

Proiectul, cu o valoare estimată la circa 850 de milioane de euro, ar urma să fie finanțat de partenerul extern, compania chineză China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), în timp ce producătorul român de electricitate va contribui la capitalul societății mixte cu aport în natură (terenuri și construcții).

Investiția va fi recuperată în 12 ani, potrivit studiului de fezabilitate, iar noul grup energetic va avea o durată de viață de 30 de ani.

Termocentralele asigură circa o treime din consumul de electricitate dn România, dar majoritatea grupurilor energetice au durata de viață depășită pentru că în ultimii 25 de ani nu au mai fost făcute investiții majore în acest sector.

Autoritățile încearcă de mai mulți ani să atragă investitori străini în parteneriate cu companiile de stat pentru construcția de noi grupuri energetice, dar în cele mai multe cazuri proiectele sunt îndelung tărăgănate.

CHEC a fost selectată în 2012 să deruleze investiția de la Rovinari, în urma unei licitații internaționale. Acordul între reprezentanții firmei chineze și cei ai CE Oltenia privind înființarea societății mixte a fost semnat în octombrie 2014.

Punerea în funcțiune a noii capacități, care va fi construită pe amplasamentul a două grupuri energetice în prezent dezafectate, este prevăzută pentru anul 2019.

Potrivit guvernului, implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bazălignitul de la carierele Roșia, Tismana și Pinoasa, ce aparțin CE Oltenia, va securiza 3.000 de locuri de muncă și crearea a 1.800 noi locuri de muncă, ca urmare a vânzării, către noul grup energetic, a unei cantități de lignit de 4,6 milioane tone anual.

Rovinari, a doua termocentrală ca mărime din România după cea de la Turceni, are în prezent patru grupuri energetice operaționale, cu o putere instalată de 330 MW fiecare. CE Oltenia are în total o putere instalată de 3.900 MW în patru termocentrale și asigură 95% din producția de lignit a țării.

România este al cincilea producător de lignit din UE, după Germania, Polonia, Grecia și Republica Cehă.