Fostul șef DIICOT Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop vor fi arestați pentru 30 de zile, sub acuzația că ar fi cerut și primit mită de la omul de afaceri Horia Simu Șchiopu pentru a-l scăpa de un dosar.

Referatul procurorilor prin care se cere arestarea preventivă a Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT, și a lui Șerban Pop, fostul șef al ANAF, arată modul prin care se vindeau, practic, soluții în dosare penale.

Omul de afaceri Horia Simu era cercetat de procurorul DIICOT Marius Voineag pentru constituire grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, spălare de bani, cu un prejudiciu potențial de 30 de milioane de dolari.

Conform procurorilor anticorupție, Horia Simu a fost abordat de Șerban Pop care i-ar fi spus că ,,…știe despre problemele sale, care sunt foarte serioase și că riscă arestarea, dar contra unei sume de bani există posibilitatea să se închidă dosarul", notează procurorii DNA.

Același fost șef al ANAF i-ar fi spus, susțin procurorii anticorupție, că „există o soluție sugerată de conducerea DIIICOT: contra unui comision de 1,5 milioane euro să rezolve problema…că el nu oprește nimic din acei bani care sunt destinați exclusiv persoanelor care rezolvă acel dosar și care au calitatea și abilitatea de a pronunța o soluție care să-l lase în libertate", a declarat Horia Simu procurorilor DNA.

Conform actelor de la dosar, același Horia Simu le-a spus procurorilor că Șerban Pop l-ar fi amenințat că „dacă nu e de acord să dea suma de 1,5 milioane euro, va fi arestat și urmărirea penală se va extinde și asupra soției sale. Cum nu și-a implicat niciodată soția în afaceri, de teamă și-a dat acordul remiterii sumei de bani în următoarele trei luni".

Urgența și necesitatea achitării datoriei i-a transmis-o și prin intermediul Cameliei Dumitru, director economic la Cuprom, firma deținută de Horia Simu. „În acest context, deși Horia Simu i-a oferit numitului Șerban Pop tablouri, bijuterii, utilaje pentru ca, la rândul său să le remită drept recompensă celor care au dat soluția de clasare, Șerban Pop nu a acceptat, ci a susținut că, cei în cauză doresc bani cash sau transfer bancar către el sau una din firmele pe care el le deține", conform documentelor procurorilor.

Procurorii susțin că Horia Simu a fost de acord să semneze un contract de asistență juridică între casa de avocatură „Pop Savin și Asociații" și firma sa (Cuprom) pentru suma de 4.000 – 5.000 euro pe lună pentru a putea în acest mod să facă rost de suma pretinsă de Șerban Pop, care i-a transmis că a plătit 1 milion euro. În a doua jumătate a anului trecut, Simu i-a trimis în jur de 150.000 euro lui Pop prin intermediul directoarei de la Cuprom, Camelia Dumitru.

Alina Bica ar fi primit mita de la Horia Simu prin intermediul consilierului acesteia, Ionuț Florentin Mihăilescu, cel care, de altfel, a și denunțat aceste fapte procurorilor anticorupție. La rândul lui, Mihăilescu primise de la Șerban Pop suma de bani pe care trebuia să i-o transmită Alinei Bica. Fosta șefă a DIICOT ar fi primit plicul cu 17.500 de euro de ziua numelui ei, pe 8 noiembrie 2014.

„Primirea sumei de 17.500 euro de către numita Bica Alina Mihaela a fost realizată la data de 8.11.2014, când Mihăilescu Ionuț Florentin s-a întâlnit cu Bica Alina Mihaela la locuința acesteia și i-a remis banii. Din convorbirile telefonice interceptate rezultă că la data de 8.11.2014, Bica Alina Mihaela și Mihăilescu Ionuț Florentin au avut mai multe discuții telefonice pe tema banilor și acestea au fost urmate de deplasarea numitului Mihăilescu Ionuț Florentin la locuința acesteia unde i-a remis suma de 17.500 euro", arată procurorii DNA.

Ionuț Florentin Mihăilescu a fost recompensat și el cu un ceas Rolex puțin uzat, ceas pe care denunțătorul l-a predat procurorilor DNA.

Dosarul în care Horia Simu era cercetat pentru pentru constituire grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, spălare de bani, se afla în lucru la procurorul Marius Voineag. Acesta a și fost audiat ca martor în dosarul de corupție al fostei sale șefe.

Conform documentelor procurorilor, Alina Bica i-ar fi cerut insistent procurorului Marius Voineag să dea rapid soluție în dosarul lui Horia Simu, dar Voineag i-ar spus că nu poate dispune soluție în acel dosar, deoarece sunt în derulare activități operative, pentru a dovedi legătura făptuitorilor cu firme off – shore în urma comisiilor rogatorii deja administrate.

„La sfârșitul lunii iunie 2014, pe un ton ridicat, numita Bica Alina Mihaela mi-a cerut să dau o soluție deoarece este sub monitorizarea Inspecției Judiciare și mai mult a insistat și mi-a reproșat că, dacă nu pot da soluție, înseamnă că nu sunt procuror DIICOT", a detaliat procurorul de caz.

Acesta i-ar fi explicat Alinei Bica că este aproape de întocmirea rechizitoriului în acest caz în care mai aștepta doar răspunsuri în urma unor comisii rogatorii, dar Alina Bica insista pentru o soluție de clasare.Reacția procurorului Marius Voineag a fost însă alta.

„Procurorul Voineag a solicitat redistribuirea dosarului, în plus a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu presiunea exercitată de Bica Alina Mihaela", notează procurorii.

Dosarul a ajuns la procurorul Cătălin Purcărin, care a clasat repede dosarul la indicațiile fostei sale șefe.

„Faptul că procurorul Cătălin Purcărin a dat curs unui demers contrar normelor de procedură penală, urmează a fi analizat sub aspectul unei eventuale sesizări a Inspecției Judiciare, deoarece cel care a acționat fără vinovăție din punct de vedere penal, răspunde pentru fapta proprie, chiar dacă aceasta ar reprezenta abatere disciplinară", spun procurorii, care nu îl acuză pe magistrat în acest caz.

 Alina Bica și Șerban Pop au fost reținuți marți de procurorii anticorupție. Niciunul dintre ei nu a dorit să dea declarații legate cu aceste acuzații. Tot ieri a fost audiat timp de mai multe ore și omul de afaceri Horia Simu.