Decizia CEDO împotriva statului român în cazul Laurei Codruța Kovesi a provocat diverse reacții printre politicieni și oamenii din sistemul judiciar.

CEDO a decis marți că statul român i-a încălcat drepturile Laurei Codruța Kovesi prin revocarea din fruntea DNA. Instanța din Strasbourg a stabilit că statul român a încălcat articolul 6 privind dreptul la un proces echitabil și articolul 10 privind libertatea de exprimare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

”Avem astăzi confirmarea de la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului a faptului că în Curtea Constituțională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală. Decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori și raportări subiective, dominate de influența de la acel moment a lui Liviu Dragnea și a PSD”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Acesta consideră că CCR s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar acest fapt ”afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituții ale statului român”.

”De acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul președintelui României”, a mai spus Orban, adăugând că nu a fost singura decizie ”discutabilă” a unei Curți ”contaminată de influența nefastă” a PSD, a lui Liviu Dragnea și a acoliților săi care încă populează politica românească.

”Consider imperativ ca din partea Curții Constituționale să existe o recunoaștere a culpei atât în mod declarativ, cât și în mod formal. România are nevoie de o Curte Constituțională credibilă, nu de un număr de indivizi care se află în permanentă complicitate cu PSD. Astăzi decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune și funcționează Curtea Constituțională, astfel încât să prevenim astfel de derapaje împotriva principiilor și valorilor europene, dar și să punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnați prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituțional”, a declarat Ludovic Orban.  

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat pentru Agerpres că nu este nicio surpriză că premierul Ludovic Orban dă vina pe PSD pentru condamnarea României.

”Ceea ce spune domnul Orban nu este niciun fel de surpriză, pentru că și domnul Orban și domnul Iohannis, în orice declarație publică, încep prin a spune că PSD e de vină. Nu are niciun fel de vină PSD. Curtea Europeană nu constată o abatere pe fond, ci doar o procedură și ceea ce spune este faptul că doamna Kovesi nu a avut o cale de atac, nu a putut contesta raportul ministrului Justiției în care propunea președintelui demiterea ei. Deci decizia CEDO sancționează o procedură care ține de drepturi și libertăți și nu are efect reparator, deci nu o repune în funcție de doamna Kovesi. E posibil să avem o problemă constituțională, aici neexistând această cale de atac pe aceste hotărâri și aici trebuie intervenit și reparat acest lucru. Dar, repet, în primul rând decizia CEDO trebuie respectată, dar trebuie să și înțelegem că această decizie este pe procedură și nu este pe fondul cauzei", a spus Romașcanu.

Politicienii ”iresponsabili” trebuie să plătească pentru încercarea de a subjuga Justiția

"Nu mă pot bucura când statul român pierde procese la CEDO, cum s-a întâmplat azi în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi. Însă în spatele statului român, în acest caz, sunt niște politicieni iresponsabili, identificabili, cu nume și cu funcții. Cei din fostul Guvern PSD, în frunte cu Tudorel Toader, au dus România în acest punct jenant. Trebuie să-i știe toată lumea, iar în final să plătească pentru încercarea de a subjuga Justiția, timp de aproape patru ani, prin toate mijloacele, multe ilegale. Acești oameni au fost iresponsabili în funcții publice, iar acest lucru l-am reclamat în toți anii din urmă. De la încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor până la cheltuieli nejustificate ale banilor publici. Acestea nu sunt simple greșeli de guvernare, ci ticăloșii premeditate cu consecințe grave asupra României", a scris pe Facebook liderul PLUS Dacian Cioloș. 

O asumare a consecințelor acestei condamnări cer și Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție, subliniind că decizia CEDO pune în discuție necesitatea revizuirii legislației privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale și a legislației pentru numirea și revocarea procurorilor de rang înalt.

Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului face necesar ca ”toți factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute. Este inadmisibil ca efectele unei decizii pronunțate în majoritate de o curte constituțională a unui stat pretins democratic să încalce în atare mod drepturile și interesele legitime ale unui procuror, dar și independența justiției, aspecte reținute astăzi de CEDO, mai ales în contextul în care toate organismele europene și internaționale relevante au constatat în ultimii ani reculul statului de drept în România”, notează cele două asociații.

Totodată, ele precizează că soluția Curții Europene a Drepturilor Omului pune în discuție necesitatea revizuirii legislației privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României, dar și a unora dintre competențele și procedurile derulate de acest organism constituțional.

De asemenea, ”se impune imediat revizuirea cadrului legislativ pentru numirea și revocarea procurorilor de rang înalt, în vederea limitării competențelor puterii executive și a întăririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, așa cum Comisia de la Veneția, Comisia Europeană sau GRECO au solicitat succesiv în ultimii ani".

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justiției, a scris pe Facebook că decizia CEDO de astazi este ”o palmă rușinoasă” pentru CCR.

”Este și un cartonaș roșu devastator pentru președintele CCR domnul Valer Dorneanu și judecătorii care au votat și au susținut această decizie care ține mai degrabă de jocuri politice și nicidecum de lege și Constituție!”, spune Birchall, care solicită că toți cei care au susținut și au votat această decizie (Dorneanu, Varga, Pivniceru etc.) să-și dea demisia de onoare cu scuzele cuvenite romanilor.

”Această decizie este o palmă foarte grea și tot atât de rușinoasă și pentru fostul ministru al justiției, domnul Tudorel Toader, care a mai fost și judecător CCR peste 10 ani. Consider că și domnul Tudorel Toader ar trebui să își dea demisia de onoare cu scuzele pe care le datorează românilor și sistemului judiciar! Din decizia CEDO rezultă clar ca Raportul domnului Tudorel Toader și decizia CCR au reprezentat o ingerință gravă în cariera unui procuror”, a comentat Birchall.

"Nu este prima dată când statul român este sancționat de CEDO. Ar trebui să se înțeleagă, din acestă decizie, că nici măcar președintele nu face ce vrea el în țara asta, ci trebuie să facă exact ce scrie în Constituție și în lege. Până la urmă, președintele a fost cel care a revocat-o din funcție, la cererea ministrului Justiției, în urma hotărârii date de CCR. Am spus la vremea respectivă că doamna Kovesi nu poate fi revocată prin această modalitate", a declarat pentru HotNews Augustin Zegrean, fost președinte al CCR.

"Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declarații publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanțe. Vă dați seama că nu pot comenta asa ceva. (...) Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democrație", a spus pentru HotNews actualul președinte al CCR Valer Dorneanu.

Victoria Laurei Codruța Kovesi la CEDO trebuie să redeschidă dezbaterea despre depolitizarea CCR, spune USR.

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului care dă câștig de cauză fostului procuror-șef al DNA Laura Codruța Kovesi și consfințește faptul că judecătorii Curții Constituționale au atribuit, prin hotărârea lor de atunci, o putere discreționară ex-ministrului Justiției Tudorel Toader de a revoca un procuror cu funcție de conducere, arată că este nevoie de redeschiderea dezbaterii despre politizarea CCR, a transmis USR printr-un comunicat de presă.

„A trebuit să vină CEDO cu decizia de azi să ne confirme că Tudorel Toader, în calitate de ministru al Justiției, guvernul PSD și CCR au acționat împotriva statului de drept și au luat hotărâri prin prisma interesului personal și de partid. CEDO a hotărât în unanimitate că doamnei Kovesi i s-au încălcat drepturi stipulate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, anume dreptul la o judecată echitabilă și dreptul la liberă exprimare atunci când a fost găsită vinovată pentru că a formulat o părere cu privire la niște măsuri legislative care afectau sistemul judiciar”, declară deputatul USR Stelian Ion.

USR mai consideră că judecătorii CCR trebuie să fie profesioniști ai Dreptului, oameni integri care nu fac parte din partide politice. 

Norica Nicolai spune că CEDO a dat o ”decizie politică”

”Nu putem să ignorăm și conjunctura europeană în care vine această decizie a CEDO: dna Kovesi a fost desemnată procuror european anul trecut. Având în vedere că decizia CEDO seamănă mai mult cu un editorial, cu multe puncte politice, aceasta pare mai degrabă a fi o decizie politică prin care să nu îi pună într-o lumină proastă pe cei care au promovat-o în funcția de procuror șef european. Mai mult, și rapiditatea cu care s-a ajuns la această decizie ridică semne de întrebare”, a scris pe Facebook fosta eurodeputată ALDE Norica Nicolai.

”Să fi luat-o dna Kovesi pe o scurtătură către această decizie, având în vedere că sunt cauze care durează și 4 - 5 ani la CEDO? Să fie 'spălată' imaginea dnei Kovesi în virtutea funcției pe care o deține acum pe plan european?”, se întreabă retoric Norica Nicolai.

Procurorul general Gabriela Scutea afirmă, într-un comunicat de presă, că decizia CEDO confirmă luările de poziție anterioare exprimate la nivelul Ministerului Public în sensul că procedura ad-hoc de revocare inițiată împotriva procurorilor care îndeplinesc funcții de conducere la vârful ierarhiei parchetelor nu este conformă legilor de organizare judiciară.

"Hotărârea CEDO creează premisele regândirii procedurilor de revocare din funcție a procurorilor, în lumina recomandărilor formulate de organismele europene cu expertiză, prin întărirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independenței justiției și for reprezentativ pentru sistemul judiciar. Numai dialogul în cadrul interinstituțional poate conduce la generarea mecanismelor legale unanim acceptate prin care să se asigure că membrii autorității judecătorești se bucură de protecție împotriva arbitrariului, iar exercițiul acestui drept este efectiv. Întărind considerentele reținute de CEDO, absența controlului judiciar asupra deciziei politice de revocare din funcție nu este în interesul funcționării statului în general, în context constituțional, și nici în beneficiul cetățenilor", a spus Scutea.

 

Declarație PG al PÎCCJ - Decizia CEDO în cauza Kovesi vs. România În contextul pronunțării, la data de 5 mai 2020, de...

Gepostet von Ministerul Public am Dienstag, 5. Mai 2020

Iohannis: Decizia CEDO în cazul Kovesi arată că trebuie gândită o reformă la nivel constituțional

Mai mult pe EurActiv »