Fostul ministru al Comunicaților Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Călin Tatomir, Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată în al treilea dosar al licențelor Microsoft cu un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro.

Fostul ministru Gabriel Sandu este acuzat de abuz în serviciu.

De spălare de bani și instigare la abuz în serviciu sunt acuzați Claudiu Florică și Dinu Pescariu, foști reprezentanți ai firmei D.Con-Net AG, dar și Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL.

Procurorii susțin că în luna aprilie 2009 expira un contract privind închirierea de licențe Microsoft, iar ministrul Comunicațiilor de atunci, Gabriel Sandu, fiind instigat de Claudiu Florică și Dinu Pescariu.

„Acest lucru nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitații publice. În acest context, inculpații Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con.Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Sandu Gabriel, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (faptă pentru care a fost condamnat alături de Dorin Cocoș).

În urma înțelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț, ministrul Sandu a declanșat procedura de licitație, iar „documentația care a stat la baza licitației (referat de necesitate și caiet de sarcini) conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte și firma Dim Soft SRL”, detaliază procurorii.

„La favorizarea D.Con-Net AG în câștigarea licitației, s-a implicat și Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, prin cooptarea firmei SC Dim Soft SRL în cadrul asociației de firme care urma să participe și să câștige licitația publică. Acesta a contribuit și la stabilirea acelor condiții restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii”, mai spune DNA.

În urma câștigării licitației publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse dintre MCSI și consorțiul D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte și Dim Soft S.R.L. „Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro, iar pejudiciul reținut este în sumă de 51.396.344,76 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (90.182.344,76 euro) și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro)”, explică procurorii anticorupție.

Microsoft România ar fi subcontractat în mod fictiv cea mai mare parte a orelor de consultanță și suport către societățile controlate de Claudiu Florică, scopul subcontractării fiind acela de a ascunde originea ilicită a aproape 12 milioane de lei.

„Din totalul sumei de 11.930.096,98 lei, disimulată în maniera de mai sus, suma de 4.109.224,57 lei, a fost însușită de Călin Tatomir, iar diferența de 7.820.872,41 lei, a fost însușită de inculpatul Florică Claudiu Ionuț, ambele persoane cunoscând faptul că banii respectivi reprezentau o parte din folosul patrimonial necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către D.Con-Net AG, în urma câștigării licitației publice.

În aceeași perioadă, în scopul de a ascunde originea ilicită a sumei de 18.153.058 euro, reprezentând o parte din folosul patrimonial obținut în aceeași manieră, inculpații Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail au dispus transferarea respectivei sume din contul D.Con-Net AG, societate controlată de cei doi inculpați, în contul unei societăți offshore, înființată și controlată de acesta din urmă”, descriu procurorii mecanismul prin care au fost ascunși banii.