Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost citat, miercuri, la DNA Ploiești în dosarul "Ponta-Ghiță-Blair", însă acesta nu s-a prezentat în fața anchetatorilor și a ales să-și trimită avocații. Procurorii îl caută pe Sebastian Ghiță de câteva ore.

UPDATE 22/12

Fostul deputat Sebastian Ghiță avea din 16 decembrie o decizie de la ICCJ că poate să părăsească țara, dar nu era definitivă. DNA a contestat atunci ridicarea interdicției în dosarul în care Ghiță este judecat alături de mai mulți polițiști și procurori din Prahova, dar dosarul a primit termen de judecată în 31 ianuarie 2017.

+++

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, i-a solicitat, joi, de urgență, șefului Poliției Române, să efectueze o anchetă internă cu privire la modul în care au acționat polițiștii în cazul lui Sebastian Ghiță. 

+++

Șoferul fostului deputat Sebastian Ghiță, pe numele căruia a fost emis un mandat de aducere, a fost audiat, joi, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, au declarat surse judiciare, citate de Agerpres.

Potrivit acestora, șoferul lui Ghiță a fost citat pentru a fi audiat de polițiștii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciul de Investigații Criminale.

+++

Polițiștii de filaj care îl supravegheau pe Sebastian Ghiță la solicitatea anchetatorilor l-ar fi pierdut pe fostul deputat luni seară, în timp ce îl filau pe DN 1, după ce un alt autoturism le-ar fi tăiat calea. Ghiță conducea cu viteză foarte mare, iar echipajul nu ar fi reușit să îl urmărească pe fostul deputat, care mergea spre casă după un eveniment al SRI. Parlamentarul a plecat luni târziu din București, iar pe DN 1 a accelerat mașina pe care o conducea, atingând o viteză de peste 180 de kilometri pe oră, astfel încât mașina care se ținea după el l-a pierdut, scrie News.ro.

Când au ajuns la locuința din Ploiești, situată în cartierul Albert, în nordul Ploieștiului, ofițerii de la filaj au constatat că mașina parlamentarului era în dreptul locuinței, dar pe acesta nu l-au găsit, au precizat sursele citate. Sebastian Ghiță avea telefonul închis.

Conducerea SRI a avut, luni seară, o întâlnire "protocolară" cu foștii membri ai Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra Serviciului, care a marcat finalul mandatului fostului Legislativ și la care a participat și Sebastian Ghiță, a confirmat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, pentru News.ro.

Fostul deputat Cezar Preda spune, despre întâlnirea conducerii SRI cu foștii membri ai Comisiei SRI că au fot discuții formale, în care toți au mulțumit pentru colaborare. El a mai afirmat că Sebastian Ghiță a fost "foarte volubil, colegial, colocvial".

Între timp, șoferul fostului deputat a fost audiat de către polițiștii prahoveni. Șoferul lui Sebastian Ghiță a venit la sediul Poliției Prahova cu unul dintre autoturismele Mercedes ale fostului deputat. Fostul parlamentar folosea pentru a se deplasa două autovehicule, ambele marca Mercedes, unul de teren și unul de tip van. Uneori parlamentarul avea șofer, alteori își conducea singur mașina. În ultima perioadă Sebastian Ghiță mergea mai mult cu șofer, cu autoturismul Mercedes van, care are geamuri fumurii, potrivit News.ro.

+++

Avocatul lui Sebastian Ghiță, Bogdan Micu, a declarat joi, pentru News.ro, că nu a putut lua legătura cu fostul deputat și nu are de gând să îl caute, dar îl va reprezenta în continuare la termenele de la instanță.

+++

Poliția Prahova a anunțat Înalta Curte de Casație și Justiție că fostul parlamentar Sebastian Ghiță, căutat de polițiști și dat în consemn la frontieră, a încălcat termenii controlului judiciar pe cauțiune. De asemenea, polițiștii au informat DNA Ploiești că Sebastian Ghiță nu a fost găsit după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere în dosarul în care fusese citat miercuri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, Marian Popescu, controlul judiciar dispus în cazul lui Sebastian Ghiță în unul din dosare în care este judecat include și obligația de a se prezenta la instanță sau în fața procurorilor ori de câte ori este citat, indiferent dacă este vorba despre dosarul în care măsura preventivă a fost dispusă măsura sau într-o altă cauză, scrie News.ro.

În condițiile în care Ghiță nu s-a prezentat miercuri la DNA unde fusese citat, IPJ Prahova a anunțat Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța care a dispus măsura controlului judiciar în cazul fostului deputat, despre încălcarea termenilor acesteia.

Totodată, IPJ a trimis la DNA Ploiești procesele verbale încheiate de către echipele care l-au căutat de miercuri, după ce fostul parlamentar nu a fost găsit. Între timp, polițiștii continuă căutările, însă Sebastian Ghiță nu este dat în urmărire, a precizat reprezentantul IPJ Prahova.

21:15 Sebastian Ghiță are emis pe numele său un mandat de aducere de la procurorii DNA și este dat în consemn la frontieră, dar și la toate unitățile de poliție.

Fostul deputat este de negăsit la domiciliu și nici în locurile pe care le frecventează și este în continuare căutat de către autorități.

Ghiță s-a prezentat ultima dată luni la IPJ Prahova, unde a semnat conform procedurii controlului judiciar impus de procurori în privința sa. Măsura controlului judiciar, dispusă de DNA în dosarul în care Ghiță este cercetat alături de mai mulți polițiști și procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mită, șantaj și cumpărare de influență, îi interzice fostului parlamentar să părăsească teritoriul României fără încuviințarea organelor de urmărire penală. Astfel, Ghiță este dat în consemn la frontiere.

"Conform procedurii, l-au căutat la domiciliu și în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către acesta. Îl căutăm în județul Prahova, iar  IPJ Prahova colaborează cu toate celelalte unități din cadrul IGPR, cărora le-a fost comunicat acest act procedural. Căutările continuă și, în momentul în care se consideră că nu a fost găsit la locurile de interes, se întocmește un proces-verbal care este adus la cunoștința emitentului de îndată", a declarat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Marian Popescu.

Procurorii DNA pot cere instanței emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele celui căutat, conform procedurilor, după primirea unui astfel de proces-verbal.

UPDATE 17:20 Surse judiciare implicate în căutarea omului de afaceri Sebastian Ghiță susțin că fostul deputat a fugit din România, scrie adevarul.ro.

Sebastian Ghiță a fost căutat atât la domiciliul său din municipiul Ploiești, cât și la alte adrese unde acesta s-ar fi putut afla, printre care cele ale prietenilor și a familiei sale, dar nu a fost de găsit.

Poliția Prahova a instituit mai multe filtre pe principalele artere de circulație din județ pentru a-l depista pe Ghiță.

În prezent, Sebastian Ghiță este sub măsura controlului judiciar și are interdicție de a părăsi teritoriul României și este obligat să se prezinte în fața organului de cercetare penală ori de câte ori este chemat. Fostul deputat a încălcat, miercuri, această obligație. Anchetatorii au posibilitatea să ceară, pe acest motiv, arestarea preventivă a fostului deputat, mai ales că acesta nu mai are imunitate parlamentară. Procedural, procurorii trebuie să adune dovezi prin care să arate că persoana căutată a părăsit teritoriul României pentru a avea garanția că instanța va accepta arestarea preventivă, scrie adevarul.ro.

Sebastian Ghiță nu apare, oficial, pe nicăieri ca fiind ieșit din țară.

UPDATE 14:45 Fostul parlamentar Sebastian Ghiță este căutat de către procurorii DNA Ploiești care au emis, miercuri, un mandat de aducere pe numele său, transmite News.ro.

Sebastian Ghiță ar urma să fie dus cu mandat la sediul DNA din Ploiești, pentru a fi audiat în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România. DNA a emis mandatul de aducere pe numele fostului parlamentar după ce acesta a refuzat să se prezinte în fața procurorilor trimițându-și avocații. Anchetatorii l-au căutat pe Ghiță la mai multe adrese, dar până în prezent el nu a fost găsit.

+++

Sebastian Ghiță a fost citat să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție Ploiești la ora 12.00, însă fostul deputat a preferat să-și trimită avocații, care au refuzat să facă declarații.

Surse apropiate anchetei au declarat că nu se cunoaște motivul pentru care Ghiță nu a răspuns citației și nici unde se află acesta, relatează Agerpres.

Sebastian Ghiță nu mai are nici imunitate de parlamentar începând de luni.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești au dispus, pe 6 septembrie, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de deputatul Sebastian Ghiță, și față de fostul premier Victor Ponta, acuzați de complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, respectiv, folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

Procurorii susțin că Ponta, în calitate de președinte al unui partid (PSD — n.r.), și-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiță să fie desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care formațiunea sa să aibă certitudinea că va obține mandatul.

"Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian", se preciza într-un comunicat al DNA.

S-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi, conform procurorilor.

"În acest scop, Ponta Victor, împreună cu Ghiță Sebastian, i-a solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte", spun anchetatorii.

Sebastian Ghiță a fost confirmat de către Victor Ponta, în calitate de președinte al partidului, drept candidat într-un colegiu din județul Prahova, după primirea celor 220.00 de euro, iar, în urma alegerilor, Ghiță a dobândit calitatea de deputat, potrivit DNA.