Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a trimis luni la ÎCCJ o adresă prin care anunță că retrage apelul în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt judecați Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam și Tudor Chiuariu.

Asociația "Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" cere explicații pentru această decizie, susținând că SIIJ nu cunoaște dosarul.

"Având în vedere informațiile publice cu privire la retragerea de către SIIJ a apelului declarat de Direcția Națională Anticorupție, structură care a efectuat urmărirea penală și a participat la judecarea cauzei, în dosarul de corupție care îl vizează, între alții, pe Viorel Hrebenciuc, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor solicită domnului procuror șef al SIIJ, Gheorghe Stan, să comunice public următoarele informații, având în vedere practica neobișnuită a acestei structuri de parchet în ceea ce privește exercitarea căilor de atac și faptul că din datele existente nu rezultă că SIIJ a avut acces la dosarul cauzei", se arată în comunicatul AMASP.


***

Adresa este semnată de procurorul șef al SIIJ, Gheorghe Stan, numit recent judecător la Curtea Constituțională.

Informația a fost confirmată pentru Agerpres de unul dintre avocații din dosar.

Ancheta a fost realizată de către DNA, care a obținut în primă instanță condamnarea unor inculpați, printre care Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam.

DNA a atacat decizia și a trimis la Instanța supremă motivele de apel, însă, între timp, a fost înființată SIIJ, care a preluat toate dosarele în care sunt implicați magistrați (judecători și procurori). În această categorie intră și dosarul retrocedărilor, unde inculpați sunt doi judecători - Lorand Andras Ordog și Anca Roxana Adam.

În urma retragerii apelului SIIJ, procesul nu va mai continua față de inculpații achitați în primă instanță, printre care fostul ministru Tudor Chiuariu și Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva), însă rămân de judecat apelurile declarate de persoanele condamnate, precizează Agerpres.

Pe 9 mai, în dosarul retrocedărilor ilegale a 43.000 de hectare de pădure, ÎCCJ a decis în primă instanță mai multe condamnări. 

Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei, și-au recunoscut faptele, dar DNA a cerut pedepse maxime. 

Fostul lider PSD a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare a banilor, iar fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc - doi ani de închisoare cu suspendare.

Fostul deputat Ioan Adam a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență.

Prințul Gheorghe Paltin-Sturdza a fost condamnat și el la 3 ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență.

Tudor Chiuariu a fost, în schimb, achitat. El era judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat,trafic de influență și spălarea banilor.

Judecătorul Lordand Ordog a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Magistratul a fost achitat pentru abuz în serviciu.