La ședința de vineri participă și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Kovesi va vorbi Secției pentru Procurori după ce joi a fost ascultată Elena Rădescu, cea care a condus echipa de control la DNA.

UPDATE 5 Ședința Secției pentru Procurori a devenit secretă începând cu ora 12:40 pentru că vor fi luate în discuție probleme cu caracter confidențial, cum ar fi bilețelele pierdute de unii inspectori în sediul DNA pe care erau scrise anumite dosare ce trebuiau verificate.

UPDATE 4 Ministerul Justiției susține că va propune în proiectul de modificare a legilor Justiției ca Inspecția Judiciară să fie o instituție autonomă, nici în subordinea ministerului, nicia a CSM, ci în subordinea Consiliului de Management Strategic, din care fac parte procurorul general, președintele ICCJ, președintele CSM și coordonat de ministrul Justiției.

UPDATE 3 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a arătat deranjat că a fost devansată audierea doamnei inspector Elena Rădescu și că nu a putut fi prezent.

Kovesi a intervenit și a cerut ca această neînțelegere să nu fie trecută în contul DNA.

UPDATE 2 Marius Bulancea, șef de secție în DNA, spune că inspectorii au vrut să verifice dosarele și actele din dosare, ceea ce a ridicat semne de întrebare în rândul procurorilor, deoarece dosarele sunt confidențiale, urmărirea penală este secretă.

UPDATE 1 „O parte din echipa de control de la Inspecția Judiciară a luat toate registrele din 2004, inspectorii și-au făcut mențiuni, ceea ce ne duce cu gândul că în acest control s-au căutat și alte chestiuni. Am probe în acest sens, le voi prezenta la final. La activitatea Sectiei a 2 a - analiza superficială, raportată doar la numărul de dosare vechi. Rostul unui control nu este numai de a vâna greseli, ci de a găsi și defecte și părți bune în activitate”, a spus Kovesi.

Șefa DNA a făcut referire la un bilețel din mai multe pierdute de unii inspectori în sediul DNA.

„Unul dintre inspectori a pierdut un bilețel pe care erau trecute anumite dosare. Mă întreb de ce vin cu bilețele pe care sunt numere de dosar, dintre care unul extrem de important. Este foarte ușor să aflăm al cui este scrisul de pe bilețel”, a mai spus Kovesi, care a precizat că va pune bilețelele pierdute de inspectori la dispoziția Secției pentru procurori a CSM.

„Unii inspectori au venit cu anumite teme pentru a vedea anumite dosare, stadiul lor, soluțiile date”.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, urmează să își prezinte vineri în cadrul Secției pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul întocmit de Inspecția Judiciară după controlul efectuat la DNA, informează Agerpres.

Coordonatorul echipei de control la DNA, Elena Rădescu, și-a prezentat joi, pentru aproximativ trei ore, tot în cadrul Secției pentru procurori a CSM, punctul de vedere privind Raportul Inspecției Judiciare după controlul efectuat.

La ieșirea din CSM, întrebată dacă presiunea era atât de mare încât procurorii au început să plângă, fără a se preciza de către jurnaliști despre cine ar fi vorba, Elena Rădescu a răspuns: „Da, au fost umiliți. (...) Prin conduită, comportament”.

Pe 6 octombrie, DNA a publicat concluziile raportului de control al Inspecției Judiciare în care se arată că procurorul-șef, Laura Codruța Kovesi, a construit sentimentul de credibilitate și respect al legii, dând instituției prestigiu și putere și are calitățile necesare pentru a-și exercita în continuare funcția de conducere.

Mai mult, Kovesi a reușit să eficientizeze activitatea DNA, rezultatele regăsindu-se în statisticile pe anul 2016 și primul semestru al anului 2017 atât la nivelul întregii unități, cât și la nivelul secțiilor și serviciilor.

Tot în concluziile raportului Inspecției Judiciare se susține că Laura Codruța Kovesi a format un colectiv omogen, pe care l-a transformat într-o echipă capabilă de performanțe, a cultivat lucrul în echipă, a implementat loialitatea și a anticipat nevoile colectivului.

Unii inspectori s-a aurătat deranjați de faptul că Kovesi nu le-a pus la dispoziție anumite dosare, iar șefa DNA a obstrucționat verificările la instituția pe care o conduce, refuzând să pună la dispoziție dosarele procurorului Mihaiela Iorga Moraru, însă concluzia este contestată atât de trei inspectori judiciari care au făcut parte din echipa de control, cât și de DNA.

Coordonatoarea echipei de control, Elena Rădescu, precum și Cornelia Prisăcariu și Mihaela Focică au formulat o opinie separată, în care au arătat că nu sunt de acord cu aprecierea unui refuz al șefei DNA de a pune la dispoziție documentele solicitate, deoarece nu a fost vorba de un refuz expres. În plus, ele au considerat că aspectele menționate în raport vizează modul de efectuare a controlului, și nu activitatea DNA.