Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a ținut miercuri un discurs sub forma unui eseu la prezentarea bilanțului Ministerului Public pe anul 2018, în care a vorbit despre impostură.

„Am decis să vă împărtășesc un vis. Oricât aș vrea să fac abstracție de realitate și să mă refugiez în vârful spiritualizat al unui turn de fildeș, simțul practic și instinctul de conservare mă obligă să observ ce se întâmplă în jurul nostru. Am constatat cu stupoare că din ce în ce mai insidios se fac simțite în societate un cuvânt și un fenomen: Impostura. Mă refer la impostura dată în vileag. Cum rareori impostura este dată în vileag, mi se pare mult mai periculoasă impostura veritabilă, nedetectabilă”, a spus Tarcea.

„Am avut un vis urât în care m-am întâlnit cu un impostorul. El nu se numea așa în visul meu, se numea reformatorul. (...) El este cel care știe că dacă ar fi urmat regulile, nu i s-ar fi cuvenit niciodată bunurile, privilegiile, poziția de care se bucură. El se uită în ochii tăi când e vorba de bunuri privilegii și poziții ca și cum ar fi urmat regulile. (...) Era impostorul ticălos, impostorul urăște sincer oamenii corecți, pentru că sunt oglinda în care își văd propria goliciune, cea spirituală și de caracter. În schimb acuză, de regulă cu fapte reprobabile pe care le-a făcut el. El e ticălos și tu ești ticălos, că nu se poate altfel”, a spus Tarcea.