Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție. Șefa parchetului anti-mafia a demisionat ulterior condamnării.

Decizia pronunțată de Tribunalul București nu este definitivă.

Totuși, Giorgiana Hosu a demisionat din funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a anunțat joi seară Ministerul Justiției.

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a avut joi o întrevedere cu Giorgiana Hosu și Oana Daniela Pâțu, procurorul-șef adjunct al DIICOT.

"În cadrul întrevederii, ministrul Justiției a fost informat de Elena Giorgiana Hosu de decizia sa de a demisiona din funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și despre faptul că decizia a fost deîndată înaintată de aceasta către CSM - Secția pentru procurori", se precizează într-un comunicat al ministerului.

Ministerul Justiției menționează că demisia procurorului-șef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituției și a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură și din cauze care nu îi sunt imputabile.

Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de procurorul-șef adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâțu, în conformitate cu prevederile legale.

 
*********************

Dan Hosu a fost condamnat în dosarul "Carpatica Asig", pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații care nu sunt destinate publicității.

Întrebat ieri dacă în cazul unui scenariu "de groază", în eventualitatea în care instanța pronunță o decizie de condamnare, va cere revocarea Giorgianei Hosu, președintele Klaus Iohannis a spus că, dacă apare o condamnare, "cu siguranță nu va rămâne fără urmări".

Președintele a spus, însă, că avizul negativ dat de CSM la numirea lui Hosu, nu s-a bazat pe problemele în justiție ale soțului actualei șefe a DIICOT.

"Dacă are cineva curiozitatea să citească acel aviz, o să vă dați seama că avizul negativ nu s-a bazat pe acest lucru, ba dimpotrivă, această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menționată în aviz, nici nu a fost menționată ca și o posibilă problemă. Și totuși, dacă se ajunge la acest scenariu, fiți asigurată că nu voi sta să aștept să miște alții rotițele", a explicat președintele.

Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu au fost criticați pentru decizia de propunere și de numire a Giorgianei Hosu la conducerea DIICOT, mai ales după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ.

Premierul Ludovic Orban i-a luat apărarea președintelui, pe motiv că și Laura-Codruța Kovesi a primit aviz negativ din partea CSM.