SRI a transmis, în cinci ani, patru informări referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților Hexi Pharma utilizați în spitale, una singură ajungând la Ministerul Sănătății, iar restul la două consilii județene și o prefectură.

Raportul comisiilor parlamentare de control SRI dat publicității miercuri arată și că, după ce scandalul Hexi Pharma a devenit public, SRI a mai transmis două informări „beneficiarilor la nivel central”, fără a preciza care sunt aceștia.

Informările - care conțineau aspecte referitoare la favorizarea firmei Hexi Pharma ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanți și acordarea de contracte preferențiale firmei, dar și nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini și lipsa conformității ofertelor sau vicierea procesului de atribuire a contractelor - au fost trimise, spun parlamentarii, președinților Consiliilor județene Cluj și Vâlcea, prefectului județului Cluj și ministrului Sănătății.

De asemenea, a fost verificată și o eventuală legătură între SRI și Hexi Pharma, însă nu a fost identificată vreuna.

"SRI, prin autoritățile contractante Direcția Medicală și Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr. Agrippa Ionescu, nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL”, se arată în comunicatul care anunță rezultatele verificării parlamentarilor.

Parlamentarii explică mecanismul prin care cele două unități subordonate SRI au ajuns clienți ai Hexi Pharma.

"În intervalul 2011 - februarie 2016, unitățile sanitare menționate au efectuat achiziții directe, concurențial, prin catalogul electronic din SEAP, de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ zece la sută din valoarea totală a dezinfectanților achiziționați), cu respectarea legislației în vigoare în domeniul achizițiilor publice și a reglementărilor specifice unităților sanitare. Relațiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanțe pe care instituția le-a identificat", arată Comisia Parlamentului pentru controlul Serviciului Român de Informații.

Pentru aceste date, membrii Comisiei de control a activității SRI au avut la dispoziție un inventar complet al tuturor documentelor de informare furnizate de SRI beneficiarilor din plan central sau local. Acest inventar cuprinde numărul de înregistrare și data emiterii fiecărui document, subiectul informării și destinatarii la care a ajuns fiecare informare în parte.

Alte informații despre Hexi Pharma au fost conținute în restul de 503 documente referitoare la infecțiile intraspitalicești sau care abordau și acest subiect, printre altele.

Între anii 2011 și 2016, 115 astfel de documente de informare au fost transmise de SRI „factorilor de decizie de la nivel central – președinților României, prim-miniștrilor, președinților celor două Camere ale Parlamentului, miniștrilor Sănătății, altor miniștri și responsabili din domeniul securității naționale”, iar alte 388 au fost înaintate „beneficiarilor de la nivel local – prefecților și președinților de consilii județene din majoritatea județelor țării”.

„Unele dintre aceste informări au vizat acțiuni ale unor societăți comerciale, inclusiv ale SC Hexi Pharma Co SRL”, întăresc parlamentarii.

Pe lângă toate acestea, SRI a transmis „organelor de aplicare a legii” 22 de documente de informare care „cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracțiuni”.