După întâlnirea cu câțiva reprezentanți ai sistemului judiciar, ministrul Justiției a declarat că va fi abrogat art. 54 din OUG 7. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a cerut oprirea modificărilor din Justiție.

Articolul 54 din OUG 7/2019 permitea judecătorilor să devină șefi de parchete și muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secția pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

Tudorel Toader a anunțat că va fi instituit un mecanism de dialog astfel încât proiectele propuse de Guvern să ajungă la Consiliul Superior al Magistraturii cu cel puțin cinci zile înainte, pentru a putea fi analizate, dezbătute și avizate.

Ministrul Justiției nu a acceptat întrebări și nu a făcut nicio precizare referitoare la Secția de anchetare a magistraților.

La întrevedere au participat doar reprezentanții instituților care sunt de acord cu schimbările operate de PSD-ALDE: Secția de investigare a magistraților, Inspecția Judiciară și Lia Savonea, președintele CSM.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a transmis vineri premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care-și exprimă dezamăgirea față de modul în care Guvernul de la București înțelege să respecte promisiunea de transparență și de discuții cu oficialii europeni.

”Când ne-am întâlnit la 7 februarie, am subliniat că un dialog continuu și deschis este calea spre un progres în ceea ce privește chestiunile privind statul de drept în general și Mecanismul de Cooperare și Verificare în special. Prin urmare, este o surpriză și oarecum o dezamăgire că problema noilor Ordonanțe de Urgență a Guvernului nu a fost ridicată”, se arată în scrisoarea obținută de G4Media.

”Ordonanțele par a contrazice în mod direct esența raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și în ceea ce privește lipsa de consultare și adoptărea precipitată a acestora. Acum devine cu adevărat urgent ca România să repună pe făgașul normal procesul de reformă. Aceasta înseamnă să facă pași înainte, nu înapoi, precum și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani. Cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, de a opri schimbările și de a începe din nou pe baza unei consultări adecvate și a contribuției expertizei externe. În schimb, situația actuală ridică noi preocupări”, a mai scris Timmermans, care a abordat și problema Secției de anchetare a magistraților.