Ministrul Justiției a refuzat să spună de ce nu s-a ținut cont de cererea magistraților cu privire la statutul Secției speciale, explicând graba de a adopta o nouă OUG, în pofida avizului negativ al CSM, prin decizia premierului Viorica Dăncilă.

„Mi s-a transmis că astăzi la orele 12:30 va fi o ședință de plen (a CSM) - la care n-am putut să particip fiind chiar aici, în cadrul Guvernului - pentru a se da avizul pozitiv pentru modificările despre care am vorbit. La orele 14:00, înaintea ședinței de Guvern, am aflat că CSM a avut o abordare generală, adică a dat un aviz negativ per total, nu numai pe cele cinci modificări discutate și convenite, per total cu referire la ordonanța 7. Doamna prim-ministru a considerat că este necesar să pună în aplicare cele convenite de către domnia sa și reprezentanții magistraturii aici, în sediul Guvernului, și am promovat această ordonanță, am înscris-o pe ordinea de zi”, a explicat Tudorel Toader după ședința de Guvern în care s-a adoptat o nouă ordonanță de urgență pentru a modifica OUG 7.

Trebuie reamintit că la întâlnirea de la Guvern invocată de ministru au participat magistrați care nu au criticat asaltul PSD-ALDE asupra sistemului judiciar.

Modificările au fost adoptate în pofida faptului că CSM a dat cu câteva ore înainte de ședință un aviz negativ.

Ministrul consideră că „cele cinci modificări reprezintă un pas semnificativ pentru realizarea opțiunilor exprimate de către magistrați”.

Pe motiv că trebuie să ajungă la moțiunea simplă din Parlament, Toader a a fugit, refuzând să spună de ce nu a dat curs și solicitării venite de la CSM privind Secția specială de anchetare a magistraților.