Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat joi că va demara procedura de numire a unui nou procuror general.

UPDATE Lazăr a precizat că el nu a fost contactat de ministrul Toader, "care a venit tiptil la sediul instituției".

"Trebuia să ia legătura cu Ministerul Public, cu procurorul general, cu nimeni altcineva. Trebuie să aibă curaj, procurorul general nu mănâncă oameni. Am primit la birou pe oricine a venit. De asemenea, ne gândim la jurisprudența Curții Constituționale a României, care spune foarte clar că instituțiile trebuie să coopereze loial, adică ministrul Justiției nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituție, trebuie să vină să ia legătura cu conducătorul instituției și să-și spună bărbătește ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Domnia sa a venit la mine în instituție, nu m-a convocat nicăieri. Mă mai gândeam dacă era cazul de mers unde... mă rog, am fost sigur că nu voi merge unde nu e cazul să merg. Dar, dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie de a reprezenta MP în raport cu un alt ministru este procurorul general", a afirmat Lazăr, conform Agerpres.

El a precizat că nu a fost lansată o procedură oficială de numire a unui procuror general și a acuzat promovarea "unor intrigi prin care niște procurori să se lupte între ei".

"Domnul ministru tocmai a recunoscut că a eșuat în demersurile ilegale pe care le-a făcut, a recunoscut că trebuie începută procedura pentru următorul mandat. A venit și a spus că se termină mandatul procurorului general. (...) Nu există procedură lansat oficial, nu există o procedură serioasă. Noi trebuie să vedem mai întâi un anunț care are în spate o procedură care este deja lansată, care are un caracter legal. Informația zilei nu era faptul că domnul ministru a venit tiptil aici și nu a avut curajul să ia legătura cu procurorul general, ci faptul că magistrații din țară sunt convocați în adunări generale de CSM să-și dea cu părerea, să-și spună opinia cu referire la un act normativ suspect de neconstiuționale - ordonanța de urgență care tocmai a fost publicată și care va bloca Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public funcțional, spre bucuria unora", a mai spus procurorul general.

+++

"Voi declanșa procedura de numire a unui nou procuror general. Mandatul (lui Augustin Lazăr - n.r.) îi expiră în luna aprilie și în paralel desfășurăm procedura”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă Judecătoarea Corina Mândrilă (fostă Gheorghișan, fostă Dăescu) de la Curtea de Apel București (CAB) ar fi în cărți pentru șefia Parchetului general, așa cum scria G4media, ministrul a spus: "Nici n-am declanșat procedura și acuma vizăm? Vedem cine se va înscrie și atunci vom vedea”.

+++

Tudorel Toader s-a dus joi dimineața la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) , unde s-a întâlnit cu mai mulți procurpri, iar la final va face un anunț care vizează "statul de drept".

Decizia vine ca urmare a faptului că mandatul actualului procuror general, Augustin Lazăr, pentru care ministrul Justiției a și demarat procedura de revocare din funcție, expiră pe data de 27 aprilie.