Din toamna anului trecut tot anunță ministrul Justiției că va prezenta un raport cu privire la DNA, dar l-a tot amânat aproape 4 luni. Liderii PSD și ALDE pretind că nu știu ce decizie va lua Toader, dar Dragnea i-a transmis să nu se facă de rușine.

Tudorel Toader riscă astăzi să se facă de râs, oricare ar fi decizia sa cu privire la soarta Laurei Codruța Kovesi. Are o singură variantă în care, chiar dacă ar atrage antipatii din partea alianței PSD-ALDE, ar mai reduce din zâmbetele amare la adresa lui, în condițiile în care subiectul din mapa sa este unul extrem de serios.

Sunt trei variante de luat în calcul pentru ce va anunța Tudorel Toader astăzi, la ora 18:

 

  • propune revocarea Laurei Codruța Kovesi
  • nu propune revocarea șefei DNA
  • așteaptă finalizarea anchetei declanșate de Inspecția Judiciară legat de acuzațiile ce planează asupra unor procurori de la DNA Ploiești

În primă variantă șansele ca președintele Klaus Iohannis să accepte revocarea șefei DNA sunt mici, fapt ce l-ar pune pe ministrul Justiției într-o situație în care tot demersul său și misterul pe care l-a afișat în ultimele luni ar apărea într-o lumină proastă.

În a doua variantă, Toader își riscă foarte mult mandatul de ministru, mai ales că PSD și ALDE au avut permanent un discurs anti DNA și anti Kovesi, deci așteptările sunt foarte mari.

A treia variantă, deși ar putea fi una normală, l-ar pune iarăși într-o situație delicată pentru că și-ar mânca, astfel, propriile cuvinte. Ne amintim că, din Japonia, Tudorel anunța cu forță că nu mai are rost să sesizeze Inspecția Judiciară, că ar dura prea mult și că trebuie luate măsuri.

Una peste alta, Tudorel Toader s-a pus singur într-o situație aproape fără ieșire, mai ales după ce ieri Liviu Dragnea i-a transmis să nu se facă de râs.

Trebuie să mai spunem că, dincolo de propunerea de revocare sau nu, important este și ce prezintă din raportul aflat pe biroul său. Asta pentru că este vorba despre raportul Inspecției Judiciare realizat la comanda sa și care a fost aprobat de CSM în forma în care a reieșit că activitatea DNA și a Laurei Codruța Kovesi este una foarte bună.

Tudorel ar putea folosi din raport doar partea care îi convine, adică a celor trei inspectori care au văzut cu totul altceva la DNA decât ceilalți trei colegi.

Această bucată din raport ar putea fi condimentată cu informații din „spațiul public”, adică venind dinspre Antena 3 și RTV, televiziuni controlate de Dan Voiculescu și de Sebastian Ghiță.

Tudorel Toader urmează să prezinte raportul său în Parlament și într-o „informare de presă” ce va avea loc astăzi, la ora 18.