Secția pentru procurori a CSM a dat luni aviz negativ privind cererea ministrului Justiției de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Decizia a fost luată cu cinci voturi "pentru" și unul "împotrivă".

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, expune motivele pentru care a cerut recovarea procurorului general.

Printre altele, Toader îi reproșează că s-a opus transferării secției de cercetare a magistraților de la DNA la Ministerul Public. Ministrul a spus că cei din secție se plâng că nu au la dispoziție mijloace pentru a-și desfășura activitatea.

"Dacă e adevărat, le puneți piedici obiective în desfășurarea activității", a acuzat Toader.

Ministrul Justiției i-a mai reproșat lui Augustin Lazăr atitudiunea față de protocoale.

"Una declară, alta face", "trebuie să revenim la normalitate", a conchis ministrul Tudorel Toader.

În replică, Augustin Lazăr a afirmat că prezentarea lui Tudorel Toader e un "eseu cu accente polemice și de pamflet", fără rigoare științifică așa cum s-ar fi așteptat de la un profesor universitar.

"Face o mulțime de insinuări" privind numirea și evaluarea procurorului general, "lăsând să se înțeleagă că peste tot ... a avut loc o consipirație" pentru a-l putea pune procuror general pe Augustin Lazăr.

  • Ministrul a prezentat "un colaj de detractări", și-a arogat abuziv calitatea de instanță disciplinară, am așteptat să-mi pună întrebări în ultima perioadă.
  • Până acum nu a mai existat această procedură, orice ministru de Justiție s-a adresat Inspecției Judiciare, când au fost probleme.
  • Pe baza textului constituțional, s-a gândit la o procedură sui generis de evaluare, fără însă să-l întrebe pe cel acuzat. Eu am ales armele judiciare.
  • Suntem totuși în mileniul III, există numeroase rapoarte, MCV, GRECO etc, în toate se promovează ideea independenței procurorilor, Toader vrea să ne ducă cu zeci de ani înapoi sugerând că procurorul trebuie să meargă să ia lumină de la Ministerul Justiției.
  • Motivele cererii sale sunt nelegale: și-a arogat în mob abuziv competența de a evalua activitatea procurorului general, competența aparține exclusiv secției pentru procurori a CSM.
  • reproșurile în legătură cu dosarul protestelor din 10 august reprezintă o ingerință în activitatea procurorilor. E nepermisă, ministrul nu are atribuții judiciare să se comporte ca instanță judiciară.
  • Dacă a fost sau nu instrumentat corect, ne va spune instanța de control judiciar, a spus Lazăr, după ce Toader a insistat să întrebe dacă dosarul a fost instrumentat corect.
  • Nu e datoria procurorului general să aplaude tot ce spune ministrul Justiției sau politicienii.

În replică, Tudorel Toader a afirmat că raportul său se referă la managementul exercitat de Augustin Lazăr, nu la activitatea sa.

Ministrul a refuzat să răspundă întrebării adresată de un membru al CSM cu privire la recomandarea din raportul MCV privind suspendarea procedurii de revocare a procurorului general.

Totodată, Toader le-a reamintit procurorilor că avizul lor e consultativ și că nu răspunde la întrebările lor.