După aproape patru luni de suspans, ministrul Justiției a anunțat decizia sa în legătură revocare din funcție a șefei DNA. Toader a prezentat un adevărat rechizitoriu împotriva Laurei Codruța Kovesi, multe argumente bazându-se pe „spațiul public”.

********* 

Tudorel Toader a prezentat 20 de motive pentru care a cerut revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

Toader a invocat, previzibil, o parte din raportul Inspecției Judiciare din vara anului trecut, cea potrivnică șefei DNA și respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul nu a invocat nicio clipă partea pozitivă la adresa Laurei Codruța Kovesi, cea adoptată de CSM.

În plus, Toader a invocat chiar și decizia CCR în cazul Belina, favorabilă DNA, dar interpretată de ministru ca fiind negativă.

În plus, ministrul a acuzat că Laura Codruța Kovesi a afectat imaginea României prin interviurile și declarațiile făcute public, inclusiv la adresa modificărilor legislative.

O parte mare din raportul lui Tudorel Toader prin care cere revocarea lui Kovesi se bazează pe afirmații din „spațiul public”, fără să aștepte o anchetă a Inspecției Judiciare.

Propunerea de revocare din funcție a șefei DNA va fi înaintată CSM pentru aviz consultativ, după care va ajunge la președintele României, Klaus Iohannis pentru decizia finală.

Dacă facem abstracție de avizul Consiliului Superior al Magistraturii, care este consultativ, Klaus Iohannis are două variante la dispoziție:
 

  • acceptă propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi. În acest caz, șefa DNA este demisă
  • respinge propunerea de revocare formulată de Tudorel Toader. În acest caz, Kovesi rămâne în funcție.

Președintele Klaus Iohannis a emis un comunicat de presă imediat după ce Tudorel Toader a decis să propună revocarea din funcție a Laurei Codruței Kovesi:

„Referitor la Raportul privind activitatea managerială a Direcției Naționale Anticorupție, prezentat joi, 22 februarie a.c., de către ministrul Justiției, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate.

În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”, se arată în comunicatul administrației prezidențiale.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și și Justiție, Augustin Lazăr, a reafirmat, într-o postare pe Facebook, că nu există niciun motiv legal de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, după ce zisese același lucru joi dimineață.

„Având în vedere decizia ministrului Justiției de a propune revocarea din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, reafirmă poziția exprimată constant, în sensul că nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruța Kovesi”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Principalele declarații ale ministrului Justiției, Tudorel Toader:

 

  • Toader își asigură un culoar pe care să poată pleca imediat după ce face declarații pentru a scăpa de întrebările jurnaliștilor. El amenință că pleacă din sală dacă nu i se asigură culoarul de ieșire.
  • Sinteza raportului are 36 de pagini. Toader va prezenta un rezumat al sintezei.
  • Nu va răspunde întrebărilor jurnaliștilor
  • Tudorel Toader își face propriul bilanț, inclusiv legat de legile Justiției. Se împlinește un an de când a devenit ministru al Justiției.
  • „Justiția trebuie să fie bună, nu și rea”.
  • Tudorel Toader își face autobiografia și povestește cum a terminat facultatea de Drept și cum a ajuns procuror la Iași.
  • Acesta nu este un raport al activității DNA, ci al managementului DNA.
  • Raportul se bazează pe dezbateri publice din ultimul an, care au divizat societatea.
  • Scandalul din jurul DNA a pus în pericol statul de drept și pune în pericol MCV.
  • Toader amintește de conflictul între DNA și guvern, când DNA a început de o anchetă în legătură cu posibile infracțiuni în adoptarea OUG 13.
  • Toader invocă și controlul Inspecției Judiciare, care a verificat activitatea managerială la DNA.
  • Raportul lui Toader se bazează pe cazul anchetării OUG 13, pe raportul IJ, dar și pe declarațiile publice ale Laurei Codruța Kovesi.
  • Sunt 20 de puncte, 20 de categorii de acte și fapte în raportul lui Tudorel Toader:
  • Raporturile între autoritățile publice din România, situație fără precedent. Au fost înregistrate 3 conflicte juridice de natură constituțională la CCR. Invocă decizia CCR pe cazul OUG 13, neprezentarea Laurei Codruța Kovesi la comisiile de anchetă ale Parlamentului.
  • Toader invocă și ancheta în cazul Belina, unde DNA nu poate cerceta oportunitatea trecerii insulei Belina la Consiliul Județean Teleorman și, ulterior, la Tel Drum, despre care DNA spune că este controlată de Liviu Dragnea.
  • (A început o discuție în contradictoriu între jurnaliști și Tudorel Toader, după ce ultimul a făcut anumite afirmații legate de un comunicat de presă care ar fi fost retras de DNA)
  • Toader vorbește de comportamentul discreționar și autoritar (nu a precizat la cine face referire nici la insistențele presei).
  • Ministrul face referire la raportul Inspecției Judiciare, partea în care o parte dintre inspectori au constat nereguli la DNA, acea parte fiind, însă, înlăturată de CSM.
  • Tudorel Toader refuză în continuare să explice afirmațiile. Afirmă că ședa DNA coordona personal anchetele penale, inclusiv cea privind OUG 13.
  • Tudorel Toader refuză în continuare dialogul cu presa.
  • Ministrul a fost deranjat de faptul că Laura Codruța Kovesi a afirmat că procurorii au închis dosare și nu s-au recuperat prejudicii după decizia CCR privind abuzul în serviciu.
  • Toader acuză și interviurile acordate de Kovesi, inclusiv că a vorbit de modificările legislative și că se teme de desființarea DNA. Afirmațiile, spune Tolader, afectează imaginea României.
  • România nu are nicio legătură cu situația juridică în care se află Polonia. În România, nimeni nu a schimbat procurorii șefi și șefii de instanțe.
  • Toader acuză și încercarea de a obține „condamnări cu orice preț”.
  • Neimplicarea procurorului șef în identificarea comportamentelor abuzive, cu referire la procurorul Negulescu. Toader invocă informațiile din spațiu public.
  • Ministrul acuză falsificarea unor transcrieri după interceptări
  • Toader acuză și tergiversarea soluționarea unor cauze penale. El invocă dosarul Microsoft.
  • Tudorel acuză și lipsa de reacție în evaluarea unor procurori, cu referire la DNA Ploiești. Toader invocă din nou „opinia publică”.
  • DNA trebuie să continue să funcționeze legal, nu se identifică cu procurorul șef al DNA.
  • Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele, trebuie să eliminăm ce e rău.
  • Toader vorbește despre arestări ilegale și erori judiciare, dar uită că acestea sunt făcute de judecători.
  • Pentru toate cele de mai sus, ministrul Tudorel Toader a decis să propună revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

***** Știrea inițială

Tudorel Toader anunța încă din noiembrie 2017 că va lua o decizie în ceea ce privește viitorul în fruntea DNA a Laurei Codruța Kovesi. De atunci, el a amânat de mai multe ori să prezinte public decizia sa.

Inițial a spus că anunțul va fi făcut până la finalul anului 2017, ulterior a venit tocmai din Japonia pentru a anunța, din nou, o amânare pentru astăzi.

Trebuie amintit că anul trecut, imediat după preluarea mandatului de ministru, Tudorel Toader a analizat activitatea DNA și a Laurei Codruței Kovesi. După un adevărat rechizitoriu, el a anunțat că nu este oportună revocarea șefei DNA.

Liderii politici pretind că nu știu nimic despre decizia luată de Tudorel Toader, dar i-au transmis mesaje: Codrin Ștefănescu aproape a strigat „Tudorele, fă ceva că nu se mai poate!”, în timp ce liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis public să nu se facă de râs.

Trebuie să mai spunem că, dincolo de propunerea de revocare sau nu, important este și ce prezintă din raportul aflat pe biroul său. Asta pentru că este vorba despre raportul Inspecției Judiciare realizat la comanda sa și care a fost aprobat de CSM în forma în care a reieșit că activitatea DNA și a Laurei Codruța Kovesi este una foarte bună.

Tudorel ar putea folosi din raport doar partea care îi convine, adică a celor trei inspectori care au văzut cu totul altceva la DNA decât ceilalți trei colegi.

Această bucată din raport ar putea fi condimentată cu informații din „spațiul public”, adică venind dinspre Antena 3 și RTV, televiziuni controlate de Dan Voiculescu și de Sebastian Ghiță.

Care sunt obstacolele din calea lui Tudorel Toader, în cazul în care va propune președintelui României revocarea Laurei Codruța Kovesi? De altfel, președintele a anunțat că nu există motive pentru revocarea șefei DNA. Aceeași poziție o are și procurorul general, Augustin Lazăr.

Ce variante are pentru anunțul de la ora 18?