Ministrul Justiției a susținut o declarație de presă în care i-a răspuns procurorului general Augustin Lazăr, cel care a prezentat corespondența cu Ministerul Justiției și CSM pe tema protocoalelor de colaborare dintre SRI și Parchetul General.


Ministrul Justiției, cel care a „declanșat procedura de evaluare a activității manageriale a procurorului general al României”, a preferat o declarație de presă pentru a dialoga cu Augustin Lazăr, în loc să comunice instituțional.

Principalele declarații ale ministrului Tudorel Toader:

 

  • Nu e o polemică.
  • Decizia de evaluare nu a fost luată exclusiv pe baza unor informații recente.
  • Cooperarea normală, personală sau instituțională este posibilă în condițiile unor comportamente normale.
  • Nu se susține afirmația că evaluarea este o formă de presiune în legătură cu soluționarea unor dosare, cel cu evenimentele din 10 august sau al Revoluției.
  • Permanent se va afla spre soluționare dosare cu rezonanță socială.
  • La începutul anului 2017 se arăta indignat că nu mai există niciun protocol.
  • În decembrie 2016, tocmai încheiase personal și îl abrogase pe cel din 2009. 
  • Pe 19 martie 2018, am solicitat să demareze procedura de desecretizare a protocolului din 2009, singurul de care știam. A doua zi am primit respectivul protocol din 2016, mai puțin ultimele pagini.
  • Am primit tot pe 20 martie protocolul dintre SRI și PICCJ, protocol cu caracter secret. Nu aveam voie să-l fac public, nu aveam voie să fac referiri la conținutul acestuia și nu aveam competența să inițiez desecretizare.
  • Trimiterea protocolului la MJ și CSM nu absolvă pe semnatarii acestuia.
  • Observăm că în protocolul din 2016 se prevede că se abrogă cel din 2009, ori asta se referă doar la acte normativă, înseamnă că în reprezentarea lor avea valențe juridice.
  • Apreciez că reprezintă o profundă sfidare la statul de drept faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009 care a fost abrogat și că nu se face referire la cel din 2016.
  • Protocoalele au caracter nefiresc. Avem Constituție, Codul de Procedură Penală, norme juridice. 
  • Legalitatea protocoalelor poate fi constatată de instanța de contecios administrativă.
  • În momentul acesta nu știm dacă rezultatul evaluării va fi pozitiv, majoritar pozitiv, negativ sau majoritar negativ. Nu vreau să mă antepronunț.
  • În corespondența oficială nu se face referire că sunt două protocoale diferite, poate ne lămurește procurorul general.

Ministrul Justiției a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor: „De ce nu ați sesizat Inspecția Judiciară?”, „Cine face evaluarea?”, „De ce nu răspundeți întrebărilor?”

În aceeași temă, Comisia Europeană a precizat, pentru HotNews, prin vocea unui purtător de cuvânt, că trebuie menținute rezultatele pozitive ale Parchetului General.

„Noi, la fel ca alți parteneri internaționali și state membre UE, am subliniat în repetate rânduri că independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală și că urmărim îndeaproape evoluțiile. În cel mai recent raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție, Comisia Europeană a subliniat că ar trebui stabilită o prioritate politică din prevenirea corupției, în special prin punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru a sprijini pe deplin implementarea Strategiei naționale anticorupție la nivel central și local, asigurând stabilitatea cadrului juridic relevant, precum și menținerea rezultatelor pozitive ale Parchetului General”.

Ministrul Justiției a anunțat sâmbătă că a declanșat procedura de evaluare a activității manageriale a lui Augustin Lazăr, după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Vasilica Dăncilă a publicat un protocol secret între Parchetul General și SRI.

Atât Lazăr, cât și SRI au anunțat că acel protocol nu mai este în vigoare.

Mai mult, Augustin Lazăr a susținut și el o declarație de presă în care a prezentat întreaga corespondență cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar și cu CSM pe tema protocoalelor încheiate între Parchet cu alte instituții, inclusiv cu SRI.

Amintim că în același mod a procedat Tudorel Toader și în momentul în care a propus revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Augustin Lazăr a fost unul dintre procurorii șefi care au contestat modificările aduse legilor Justiției și a legislației penale.