Deși s-a luptat din greu să o demită pe Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA, Tudorel Toader spune că nu el este cel care a demis-o pe Laura Codruta Kovesi, în procesul de demitere existând trei factori.

"Regula generală este la nivel național și european că nu se comentează hotărârile instanțelor. Ele se respectă și atât. Sigur că probabil va fi momentul în care voi comenta, dar ce aș putea spune? Că pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care și-au împlinit misiunea. Eu, ca ministru, am făcut raportul de evaluare și am propus revocarea. După aceea, a fost sesizată Curtea Constituțională. Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curții. O face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului. CCR a dat o decizie și președintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR – ea se execută", a declarat Tudorel Toader pentru Bună Ziua Iași.

În calitate de ministru al Justiției, Tudorel Toader a demarat procedura de demitere a lui Kovesi. După ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ raportului său, Toader s-a dus la Curtea Constituțională, care a stabilit că președintele trebuie să semneze actul de revocare al Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA.