Infracțiunea de abuz în serviciu de care era acuzată Elena Udrea a fost taxată de judecători cu 6 ani de închisoare. Aceeași infracțiune despre care Florin Iordache și Teodor Meleșcanu au mințit în cor că ar fi dezincriminată.

Graba de a da OUG 13 prin care se modificau mai multe articole din Codul Penal în folosul politicienilor a fost justificată de fostul ministru al Justiției Florin Iordache prin faptul că era o urgență să pună legislația în acord cu decizia CCR în ceea ce privește abuzul în serviciu, dezincriminat de judecătorii constituționali.

Ulterior, și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus oficialilor europeni la Bruxelles că OUG 13 era necesară pentru că abuzul în serviciu era dezincriminat și prin această ordonanță de urgență se reincrimina infracțiunea.

OUG 13, care ar fi avut efecte devastatoare asupra proceselor aflate pe rolul instanțelor, în anchetă la Parchete, sau asupra dosarelor viitoare, a fost în cele din urmă abrogată prin OUG 14 la presiunea străzii, a presei și a reacțiilor internaționale.

Condamnarea Elenei Udrea la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu arată din nou că politicienii români i-au mințit continuu, atât pe români, cât și pe partenerii internaționali ai României în legătură cu adevăratul scop al OUG 13.

Noul Cod Penal i-ar fi adus Elenei Udrea 11 ani de închisoare

Fostul ministru al Dezvoltării, pentru care DNA a cerut o pedeapsă de 20 de ani, a primit șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu și patru ani, cinci ani și șase ani de închisoare pentru trei infracțiuni de pentru luare de mită.

Dacă ar rămâne definitivă această sentință, Elena Udrea ar executa cea mai mare dintre pedepse, cea de 6 ani de închisoare, conform vechiului Cod Penal, considerat de judecători mai favorabil în acest dosar.

Asta deoarece faptele de care au fost acuzați inculpații s-au petrecut înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, astfel că judecătorii au avut de ales legea mai favorabilă celor judecați.

Însă dacă judecătorii ar fi aplicat noul Cod Penal, Elena Udrea ar fi primit o condamnare totală la 11 ani de închisoare, deoarece la cea mai mare dintre pedepse se adaugă câte o treime din celelalte pedepse aplicate celorlalte infracțiuni.

Cum Elena Udrea are pedeapsa principală de 6 ani de închisoare, la aceasta s-ar mai fi adăugat câte o treime din pedepsele celelalte, de 6 ani, 5 ani și 4 ani de închisoare.

De altfel, procurorii au calculat conform noului Cod Penal când au cerut instanței o condamnare la 20 de ani de închisoare. Magistrații au cerut aplicarea pedepsei maxime în cazul fiecărei infracțiuni de care era acuzată Elena Udrea.

VIDEO-EXPLICATIV: OUG nr. 13/2017 în rețelele de socializare

Mai mult pe EurActiv »