Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a publicat un document semnat de procurorul general Augustin Lazăr și șeful SRI, Eduard Helvig. SRI anunță că protocolul nu mai este valabil și nu mai produce efecte.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) și Serviciul Român de Informații (SRI) pe 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru corupție.

Documentul prevede cooperarea între cele două instituții „pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”. El este semnat deprocurorul general al României, Augustin Lazăr și directorul SRI, Eduard Helvig.

Imediat după publicare, SRI a reacționat prin purtătorul de cuvânt Ovidiu Marincea, care a precizat că documentul, precum și o dovadă a denunțării lui, se află la Comisia de control a SRI.

„Este vorba despre un protocol denunțat, care nu mai există. Au existat două, unul secret, unul nefiind secret, care e public. Un protocol secret e semnat în decembrie 2016. În urma deciziei CCR, s-a ajuns la concluzia că e nevoie de protocol, însă acest protocol nu și-a făcut efecutul pentru că, în ianuarie 2017, a fost denunțat de SRI, împreună cu celelalte protocoale”, a spus Ovidiu Marincea.

Răspunsul complet al lui Marincea, la finalul textului.

Primul care a vorbit despre acest protocol a fost, însă, jurnalistul Doru Bușcu, cel despre care G4media.ro scrie că a primit în condiții dubioase un teren în centrul Bucureștiului din partea Primăriei Capitalei, condusă de Gabriela Firea (PSD).

De altfel, Doru Bușcu este cel care susține că mitingul din 10 august, soldat cu violențe și abuzuri din partea jandarmilor, ar fi fost organizat de SRI.

Pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeași dată între Ministerul Public și SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicațiilor.

Vezi aici toate protocoalele încheiate de Parchetul General cu alte instituții ale statului, aflate în vigoare sau nu.

Documentul are șase pagini și patru capitole în care se prevăd principiile cooperării, obiectul și regulile acesteia, dar și responsabilitățile fiecăreia dintre instituțiile semnatare, iar ultimul articol abrogă protocolul încheiat în 2009 între cele două instituții.

Obiectul cooperării este „identificarea, investigarea și documentarea faptelor ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor săvârșite de cadre militare ale Serviciului, valorificarea informațiilor, asigurarea schimbului de informații prin canale permanente, realizarea atribuțiilor organelor de cercetare specială, declararea ca indezirabil și punerea în aplicare a măsurilor si privesc regimul străinilor în România”.

Tot pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un alt protocol, semnat la aceeași dată între Ministerul Public și SRI, care reglementează cooperarea între cele două instituții pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicațiilor. Acest document este nesecret și are patru pagini.

În el sunt stabilite condițiile de acces nemijlocit și independent al Ministerului Public la sisteme tehnice ale Centrului Național de lnterceptare a Comunicațiilor din cadrul Serviciului Român de lnformații, în scopul exercitării supravegherii tehnice previzute de art. 138 alin. 1 lit. a) din Codul de procedură penală, precum și promovarea și asigurarea cooperării permanente, prompte și eficiente între Serviciul Român de lnformații, prin structurile sale, și Ministerul Public, respectiv structurile acestuia.

„Accesul Ministerului Public la sistemele tehnice se realizează direct, nemijlocit și independent prin: utilizarea aplicațiilor informatice de interceptare specifice; managementul țintelor și al mandatelor de supraveghere tehnică, managementul utilizatorilor din cadrul structurii conectați la sistem, direcționarea semnalului interceptat și receptționarea acestuia de structuri stabilite de Ministerul Public, exportul produselor interceptate prin intermediul aplicațiilor informatice specifice”, se prevede în protocol.

De precizat că SRI are calitatea de administrator unic al Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor.