Președintele CCR, Valer Dorneanu, a afirmat miercuri, pentru Agerpres, că DNA trebuie să aplice legea și deciziile Curții, întrebându-se, totodată, dacă "misiunea" șefului DNA este de a-și mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile CCR.

Reacția lui Valer Dorneanu vine după ce Crin Bologa a afirmat recent că dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, în urma unei decizii a CCR, a făcut ca DNA să dea soluții de clasare în aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, cauze care ar fi ajuns la judecată.

"Deși apreciez calitățile profesionale, greutatea funcției, care cad pe umerii dumnealui, nu am înțeles care este misiunea dânsului. Misiunea dânsului este să-și mobilizeze procurorii ca să-și exercite în bune condițiuni de performanță (...) activitatea, cum își propune fiecare, sau altă misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curții Constituționale? De a pune în discuție deciziile Curții Constituționale? De a le comenta și chiar de a contesta dispoziții legale? Eu știu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar și pentru dumnealui. Eu știu, de asemenea, că această instituție trebuie să aplice legea și trebuie să aplice și deciziile Curții Constituționale, după cum trebuie să aplice și deciziile Înaltei Curți de Casație, nu să le comenteze. Cu privire la prejudiciu, (...) eu l-aș întreba: cum o să clasifice acele pagube care vizau infracțiuni pentru care Înalta Curte a pronunțat achitarea? Unde o să treacă acele mari prejudicii, că e vorba de infracțiuni foarte grave, la ce categorie?", a declarat Dorneanu.

El a adăugat că sunt autorități care "au un obicei" de a redirecționa critici, opinii negative despre activitatea unei instituții către Curtea Constituțională, "care e mai lipsită de putere și de influență"."Nu sunt foarte îngrijorat, pentru că eu știu despre corpul procurorilor că reprezintă oameni profesioniști, de elită. (...) Am încredere în ei", a spus Dorneanu.