ÎCCJ l-a condamnat joi pe Liviu Dragnea la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman a unor persoane care, de fapt, au lucrat la filiala județeană a PSD.

UPDATE

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare de abuz în serviciu și a fost achitat pentru instigare la fals intelectual.

Totodată, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat suspendarea executării pedepsei primite în Dosarul ”Referendumul”, astfel că cele două pedepse s-au contopit.

Decizia a fost luată cu scorul de 2 la 1 de completul de 3 judecători al ÎCCJ.

Fosta directoare a DGASPC Teleorman, Alesu Floarea, a fost condamnată la 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare.

Rodica Miloș director în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului DGASPC Teleorman, - 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. 

Olguța Șefu, Valentina Marica, Claudiu Balaban și Ionel Marineci – câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

În cazul fostei soții a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, încetează procesul penal. Ea va primi o amendă de 1.000 de lei. 

+++

Până acum, judecătorii au amânat de două ori pronunțarea sentinței, ultima dată pe 8 iunie.

Procurorii DNA au cerut 7 ani și șase luni de închisoare pentru Liviu Dragnea, dar și revocarea suspendării executării pedepsei din dosarul Referendumului, în care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii au și varianta achitării în acest caz, dar pot și să amâne sentința.

Sentința nu va fi definitivă.

Procurorii au cerut pedepse și pentru alți inculpați din dosar, însă au cerut și încetarea procesului penal pentru Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, care a achitat partea sa de prejudiciu din dosar.

Conform procurorilor, ”în perioada iulie 2006 – 2013, inculpata Floarea Alesu, la instigarea lui Liviu Dragnea, la acea vreme președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menținerea în funcții și implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica, angajate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman”.

De altfel, procurorii au trimis-o în judecată și pe Floarea Alesu, fost director la DGASPC Teleorman, despre care procurorii spun că știa că, deși cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituției respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu și nu au prestat vreo activitate.

”În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic (PSD - n.r.) al cărui președinte era inculpatul Liviu Dragnea, aspect cunoscut de acesta din urmă”, conform DNA.

Procurorii mai spun că instituția a avut un prejudiciu de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către Adriana Botorogeanu (75.593 lei) și Anisa Stoica (33.019 lei), sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.