Fostul președinte Traian Băsescu apreciază că e momentul pentru a pegăti un referendum în România și R. Moldova privind unirea, subliniind că după intrarea în UE și NATO, România trebuie să corecteze erorile istoriei.

”Este momentul potrivit să pregătim o ofertă pentru Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova, este momentul să pregătim un referendum în cele două țări. (...) ce trebuie făcut acum este un proces de accelerare a soluțiilor de interconectare enegetică a Republicii Moldova. Nu poți concepe o șansă de unire a Republicii Moldova cu România în condițiile în care lași Republica Moldova dependentă de Federația Rusă și de Ucraina. (...) Cred că a sosit momentul să vorbim deschis despre refacerea integrității teritoriale a României", a afirmat Traian Băsescu, la o conferință a PMP la Alba Iulia, potrivit MEDIAFAX.

Fostul șef al statului a spus că, după aderarea la NATO și UE, România trebuie să corecteze erorile istoriei.

”Țara este în NATO, țara este în Uniunea Europeană, dar dacă vă uitați la următorul obiectiv de țară pe care îl propun actualele partide, și mă refer la PSD și la PNL, am constatat că... nu de partide, dar de la Cotroceni a venit proiectul de țară, și anume să intrăm în zona euro... Oameni buni, ceva mai ridicol n-am auzit pentru că să intri în zona euro este o obligație din tratat, ăsta nu poate fi obiectiv de țară. Obiectivul de țară al acestui partid trebuie să fie unirea României cu Moldova. Acesta este un obiectiv demn de un partid și de viitorul țării. Ne-am asigurat securitatea prin intrarea în NATO, ne-am asigurat un viitor bun fiind parte a UE, trebuie să ne ocupăm de data aceasta și de corectat erorile istoriei. România de astăzi nu mai poate accepta să trăiască după un tratat stabilit de doi criminali, Stalin și Hitler, și semnat de alți doi criminali, Ribbentrop și Molotov", a precizat el.

În opinia sa, unirea ar fi benefică pentru ambele țări.

”Foarte mulți au tentația să spună că pentru România este un efort, poate prea mare, iar pentru Republica Moldova este o favoare pe care noi le-am face-o. Vreau să știți că în mod egal ambele țări sunt interesate și ar fi ajutate de o astfel de unire. România își mărește greutatea în interiorul NATO și al UE, Republica Moldova poate scăpa mult mai ușor de calvarul tranziției care, așa cum se prefigurează lucrurile, urmare a evenimentelor din Ucraina, nu se va termina niciodată. Republica Moldova nu este în fața unei promisiuni sau a unei garanții că după un timp va deveni membră a UE. Am fost în Consiliul European, Consiliul European a refuzat constant un asemenea angajament față de Republica Moldova și cu atât mai puțin un astfel de angajament se poate face acum, după ce Federația Rusă a arătat că orice pas al Ucrainei ar fi tratat ca un afront și ca o afectare a securității naționale a Federației Ruse, dacă acest pas ar fi către NATO și UE. Îmi sunt foarte bine cunoscute abordările la nivel european și la nivel NATO și o spun aici, în fața a sute de oameni, șansa Republicii Moldova de a ajunge în UE este unirea cu România", a afirmat Traian Băsescu.

El a adăugat că a văzut că în abordările publice oamenii politici români nu au curaj să vorbească despre acest subiect, iar oamenii politici din Republica Moldova "au și mai puțin curaj ca românii".

"În 2004, când am devenit președintele României, acest gând al unirii României cu Republica Moldova și a Republicii Moldova cu România a fost un gând care a fost constant în mintea mea și i l-am spus și lui Voronin și președintelui interimar Ghimpu, l-am spus și actualului președinte Timofti, asta e soluția de viitor pentru ambele state", a afirmat el.

 Traian Băsescu a menționat că, în 2005, doar 2% dintre cetățenii Republicii Moldova doreau unirea cu România, iar în 2012 - 38% erau pentru, ceea ce reprezintă "un progres extraordinar".

Fostul președinte a spus că unirea cu România este dorită de generația tânără, de generația vârstnică, dar sunt "acei cetățeni ai Republicii Moldova care au trăit și au evoluat sub educația venită de la Moscova în timpul Uniunii Sovietice și acolo există încă multă reținere".

Băsescu a afirmat însă că "marea problemă este propaganda Moscovei".

"România are în Republica Moldova două publicații de limbă română și un post de radio (...) deci România trebuie să facă mai mult în primul rând pentru prezența limbii române în spațiul Republicii Moldova. România nu trebuie să reducă numărul de burse, așa cum propunea domnul prim ministru Ponta și fostul prim ministru Leancă, să reducem numărul de burse acordat moldovenilor și eventual să modificăm și legea cetățeniei, să o dăm mai greu, aceștia au fost doi piloni extraordinari care au sprijinit saltul de la 2% unioniști la 38% și trebuie să continuăm", a susținut el.