Coaliția cancelarului Angela Merkel a căzut de acord, în noaptea de duminică spre luni, asupra unui pachet de 6 miliarde de euro pentru a răspunde crizei refugiaților.

În același timp, Berlinul a decis înăsprirea regulilor privind acordarea dreptului de azil, cetățenilor din Balcanii de Vest urmând să li se refuze solicitările de azil. 

Acordul prevede alocarea în bugetul federal pe 2016 a trei miliarde de euro, iar alte trei miliarde vor fi alocate landurilor și municipalităților pentru primirea refugiaților. Pentru anul în curs, de la bugetul federal va fi alocat un miliard de euro pentru ajutorarea refugiaților, scrie Spiegel online.

Totodată, Guvernul va ajuta landurile și municipalitățile să construiască adăposturi în care să poată locui la iarnă circa 150.000 de refugiați.

În următorii trei ani va fi suplimentat cu 3.000 numărul forțelor federale de poliție, iar cel al Serviciului Federal de Voluntariat, cu 10.000. Și personalul Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați va fi suplimentat, pentru a accelera procesul solicitărilor de azil.

Kosovo, Albania și Muntenegru vor fi declarate, prin lege, țări sigure, astfel că persoanelor din aceste state nu li se va acorda drept de azil. Va fi, în schimb, facilitată migrația legală din Balcanii de Vest.

În centrele de primire, se va încerca, „atât cât e posibil”, ca solicitanților de azil să li se acorde diverse facilități și servicii, în loc de bani.

Interdicția temporară de muncă pentru solicitanții de azil va fi ridicată după trei luni, față de patru ani în prezent.

Peste 20.000 de imigranți, majoritatea refugiați din Siria, au intrat în Germania din Austria de sâmbătă.

Germania așteaptă 800.000 de solicitanți de azil în acest an.