Senatul a adoptat, marți, proiectul noului Cod Fiscal, reexaminat la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, acceptând amendamentele convenite săptămâna trecută de liderii politici.

Plenul Senatului a adoptat, marți, proiectul de lege al noului Cod Fiscal, cu 131 de voturi "pentru", o abținere și patru voturi "împotrivă", după ce Comisia de buget adoptase luni toate amendamentele convenite la reuniunea de joi a liderilor partidelor politice parlamentare. 

Astfel, TVA va fi redusă etapizat, la 20% din 1 ianuarie 2016 și la 19% din 1 ianuarie 2017.

Eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti se amână pentru 1 ianuarie 2017. Tot de la 1 ianuarie 2017 se reduce și impozitul pe dividende, de la 16% la 5%.

Și taxa pe construcțiile speciale se amână pentru 1 ianuarie 2017, cu excepția taxei pe construcțiile speciale pentru investițiile în agricultură, care va fi eliminată de la 1 ianuarie 2016. 

Cota de impozit pe profit va scădea la 14% de la 1 ianuarie 2019, conform formei Codului Fiscal adoptate marți de senatori.

Proiectul urmează să fie discutat, miercuri, în comisiile Camerei Deputaților, iar joi este programat votul în plenul acesteia, care este for decizional. 

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, și-a exprimat, luni, speranța că proiectul de lege va putea fi trimis, duminică, președintelui spre promulgare.

Pe 17 iulie, președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul noului Cod Fiscal, motivând că "elaborarea unui nou Cod Fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate".